IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите вече имат достъп до здравните е-досиета на децата си

Достъпът е възможен чрез електронен подпис

16:56 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Информационно обслужване
Снимка: Информационно обслужване

Родителите вече имат достъп до електронните пациентски досиета на деца си и всички техни електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това обявиха днес зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски и Ивайло Стойчев – мениджър проекти в „Информационно обслужване“.

За да получи достъп до здравното досие на детето си, е необходимо родителят първо да осъществи достъп до личния си профил в системата на my.his.bg, което се извършва чрез електронен подпис. Веднъж влезли в собственото си досие, родителите получават автоматичен достъп и до профила на децата си.

След сдвояване с мобилното приложение еЗдраве чрез QR-код този достъп може да бъде осъществяван през смартфона, без да е необходимо повторно използване на електронния подпис или допълнителна регистрация.

За достъп на родителя до профил на дете се използва базата данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

Системата е изградена така, че ако даден потребител влезе в профила на детето си, секцията  „Моето досие“ се променя с името на детето. При достъп до профил на дете през мобилното приложение еЗдраве, се визуализира съобщение на червен екран, което предупреждава родителя, че вече не е в своя профил, а в този на детето му.

Новата функционалност дава достъп на всеки родител до всички вписани в НЗИС електронни записи на детето/децата – електронни прегледи, електронни направления, резултати от изследвания, ваксини, рецепти, кръводарявания, болничен престой и др.

Предстои там да бъдат добавени и медицинските бележки за извинение на отсъствията, допуснати в училище.

Мобилното приложение еЗдраве осигурява възможност и за активиране на известия, свързани с издаването на нов електронен здравен документ или коригирането на вече съществуващ такъв на дете. Активирането на нотификации се осъществява през меню „Настройки“ от профила. Родителите имат възможност да изберат дали да получават нотификации само за собствения си профил, за всички свързани лица, или и за двете, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още