IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат пациентите да имат достъп до всеки общопрактикуващ лекар при отсъствие на личния

Сдружението на общопрактикуващите лекари иска промените да залегнат в подготвяния анекс на Националния рамков договор

12:54 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пациентите да могат да се прегледат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск. Това предлагат отново от Сдружението на общопрактикуващите лекари като възможност, която да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година. 

От сдружението не изключват възможността лекарят да посочи свой заместник, когато отсъства, но предлагат пациентът да има право да избере и всеки друг в близост, когато се разболее.

Според председателя на сдружението Любомир Киров предложението не е ново. "Миналата година отново поставихме идеята за обсъждане. Има установен ред, по който всеки от нас посочва заместник. Ние предлагаме гъвкав вариант, черпим опит от времето на COVID пандемията. За да е по-удобно на пациентите, в периоди на отсъствие на лекаря им, те да могат, при необходимост да потърсят най-близко работещия медик", обясни пред БНР председателят на организацията. 

Той коментира и темата за профилактичните прегледи и тяхното заплащане, посочвайки, че сдружението не подкрепя идеята за три различни цени на тези прегледи според нивото на обхвата, а настоява за единна цена. По думите на председателя на сдружението това ще стимулира лекарите да привличат повече пациенти за профилактика. 

„Има лекари, които правят много малък брой профилактични прегледи. И нулева цена да сложиш, тях това не може да ги притесни. Има някаква паралогика в това да се бута цената надолу, за да се поощрят тъкмо тези лични лекари да правят повече профилактични прегледи и ефектът ще се изрази в наказване на тези, които работят“, коментира Киров.

Относно профилактичните прегледи той коментира и още една идея, свързана с провеждането на ехографско изследване на млечна и щитовидна жлеза при жените и на простата при мъжете. От организацията предлагат всеки сертифициран специалист, независимо от специалността си, да може да прави ехографски прегледи, което значително ще улесни хората от отдалечените населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още