IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилно приложение ще помага на пациентите в намирането на лекарства

В над 40% от случаите лекарството е налично и може да бъде намерено

12:14 | 29.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мобилно приложение ще помага на пациентите, които изпитват затруднения да открият своя лекарствен продукт. Чрез платформата „Намери своето лекарство“ те ще могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Приложението е създадено в партньорство между Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ).

Подаването на сигнал в приложението изисква попълването само на три полета – търсеното лекарство, телефон за връзка и населено място. В рамките на 48 часа пациентът ще получава детайлен отговор по телефона за статуса на търсеното лекарство.

След връзка с подателя се изпраща запитване до аптечната мрежа в населеното място на пациента. Ако това е локален недостиг, се проверява наличността в близките населени места. Екипът зад приложението ще попита пациента дали му е удобно да вземе медикамента от друга аптека извън неговия град/село, обясни изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.

"Средно за 12 часа става ясно можем ли да намерим продукта или не можем", каза Маринкова. "Нашата работа е, ако не можем да открием лекарството, да препратим пациента към консултация с лекуващия го лекар. Практиката показва, че се търсят и хранителни добавки", допълни Маринкова и подчерта, че няма право да се предлагат алтернатива на лекарството.

От двете организации обявиха, че приложението ще надгради усилията за навременна и достоверна информация относно липсата на медикаменти. В над 40% от случаите лекарството е налично и може да бъде намерено, обявиха експертите. 

От организациите казаха, че имат партньорство с над 700 индивидуални и вериги аптеки. На база 2307 сигнала на онлайн платформата на БАРПТЛ за лекарства се установява, че 41% са налични в аптеките, 22% е делът на трайно преустановен внос, при 23% има преустановен внос и 9% е наличието на нерегистрирани лекарства. Близо 3200 медикамента са изтеглени от българския пазар в периода 2014-2023 г., сочи информация, представена по време на събитието.

Производствени причини и логистични, свързани с забавяне при осигуряване на ресурси и фармацевтични съставки, са сред най-честите причини за недостиг на лекарства като цяло, отчитат от Европейската агенция по лекарствата, каза изпълнителният директор на БАТЕЛ Оля Василева. Като причина тя посочи и тези, касаещи се до малък пазар като българския, когато поради ниски цени може да се стигне до дерегистрация на лекарства. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още