IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата с редки болести ще продължават безплатното си лечение и след 18 г.

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за здравето

13:13 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Децата с редки болести ще продължат да получават безплатни лекарства или диетични храни и след навършването на пълнолетие. Това реши днес Народното събрание, приемайки на първо и второ четене промени в Закона за здравето, свързани с лечението на редки заболявания, предава БТА.

Законопроектът, внесен от Кирил Петков (”Продължаваме промяната – Демократична България“) и група народни представители беше подкрепен единодушно и на двете гласувания. 

С измененията се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие до приключване на лечението. Според вносителите по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост за тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Депутати от всички парламентарни групи заявиха категорична подкрепа за промените с уговорката, че тази стъпка е само началото и би трябвало законовите промени да продължат, докато държавата започне да гарантира безплатното лечение и диета на всички хора с редки болести, независимо от това на каква възраст са.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още