IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в България пътуващите с туроператор продължават да са в риск от загуба?

Спадовете в туризма това лято се дължат на липсата на руски и украински туристи, каза Румен Драганов

12:35 | 02.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В България пътуващите с туроператор продължават да са застрашени от това да загубят парите си. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

„И досега не сме създали гаранционен фонд. Всеки, който пътува с туроператор, е застрашен от това да загуби парите си. Клиентите могат да си търсят правата чрез съда", коментира той относно казуса около туроператора „Дрийм холидейс БГ“ ЕООД, който прекрати дейности и откри производство по несъстоятелност преди дни.

По думите му така некоректно е направен законът, че тези, които доверяват парите си, в голяма степен могат да ги загубят. Това се случи с десетки българи през последните години – те не получиха никакво обезщетение. 

Проблемът ще се задълбочава.

„Това е много голям проблем, тъй като и туроператорите виждам, че нямат никаква идея по отношение на това как да направят гаранционния фонд. Това се отразява на доброто им име. Нежеланието на туроператорите да сътрудничат по създаване на гаранционен фонд и отказът на държавата да създаде такъв фонд, влияе отрицателно на целия бизнес, тъй като се загубва доверието", посочи Драганов.

Министерството на туризма сезира Комисията за защита на потребителите и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извършат проверка на туроператора „Дрийм холидейс БГ“.

Изпращаме успешен летен сезон с повече туристи от миналата година. Над 30% повече са тези, които са влезли в страната, в сравнение с миналата година, каза още Драганов.

Той коментира последните данни на националната статистика, според които чyждестpaннитe туриcти в България се e yвeличил c 24% нa гoдишнa бaзa през юли, достигайки 1,53 милиoнa.

Според Драганов през август ще надхвърлим 2 млн. чуждестранни посещения. „От началото на годината се движим с около 14% спад спрямо най-силната 2019 година", каза той, посочвайки, че войната в Украйна оказва влияние на туризма у нас.

„Тези 14% се дължат на липсата на тези туристи. Ако имахме туристи от Русия и Украйна в обемите, в които сме имали във върховите години, може би щяхме да сме достигнали нивата на 2019 година", отбеляза експертът. 

Той коментира, че най-много туристи имаме от съседните страни, но също така тази година от Полша и се увеличава броят от Близкия и Средния изток, както и от САЩ и Канада. 

Според него блокирането на туристическите визи на руските граждани в ЕС ще повлияе отрицателно - по-малко приходи и повече проблеми със заплати и персонал. Той обърна внимание, че ако войната продължи и има по-голям брой украинци, които се нуждаят от специален статут, ЕС ще продължи да плаща и да обеднява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още