IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво учат студентите в специалността „Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес“

В 60-годишната си история първото висше училище по туризъм в България е подготвило над 14 хиляди специалисти, съобщи Генка Рафаилова от Колежа по туризъм към ИУ-Варна

23:52 | 05.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колежът по туризъм към Икономическия университет във Варна предстои да развие специалността „Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес“. За това съобщи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Генка Рафаилова, ръководител катедра "Чужди езици и комуникация в туризма".

По думите ѝ в тази специалност студентите ще имат целогодишна работа, тъй като развлекателният бизнес е независим от туристическия сезон. Колежът ще се ориентира и към възможността да представя и развива зелените умения.

„В 60-годишната си история първото висше училище по туризъм в България има голям принос в професионалното развитие на над 14 хиляди специалисти за туристическата индустрия. Основното предназначение на Колежа по туризъм е да подготвя кадри за низовите и средни мениджърски позиции, но уменията и знанията, които се придобиват в него, позволяват на възпитаниците му да продължат кариерното си развитие и впоследствие да заемат висши мениджърски постове“, коментира доц. Рафаилова.

Тя напомни, че академичната общност, бизнесът и представители на правителството и община Варна отпразнуваха миналата седмица две ключови годишнини – 60 години от създаването на Колежа по туризъм във Варна и 115 години от създаването на първия морски курорт у нас – „Св. св. Константин и Елена“. Двете събития бяха отбелязани с Международна научна конференция и 16-и Черноморски туристически форум „Съвременният туризъм – преосмисляне на възможности и модели за развитие“.

Доц. Рафаилова потвърди, че пандемията се е отразила неблагоприятно на обучението. Един от недостатъците, които тя посочи, е лишаването на студентите от практическо обучение и маршрутни обиколки. „С течение на времето колежът успя да се интегрира към възможностите на дистанционното обучение и откри позитиви – занимания, които се провеждат с лектори от цял свят в дистанционна среда“, отбеляза тя.

С какво започва обучението в Колежа по туризъм? Къде се прави стажът на студентите?

Отговорът на тези и още въпроси може да научите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още