IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият български морски курорт "Св. св. Константин и Елена" развива туризъм в четири сезона

Как се разширява палитрата от предлагани туристически услуги, коментира Людмила Ненкова, съпредседател на Варненската туристическа камара

22:39 | 05.10.23 г.
Снимка: Туристически портал на Община Варна
Снимка: Туристически портал на Община Варна

Първият български морски курорт "Св. св. Константин и Елена" отбелязва 115 години от създаването си. Тази годишнина символизира ценно наследство за историята за прогреса на курортите в България. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Людмила Ненкова, съпредседател на Варненската туристическа камара.

Според нея приоритет в развитието на курорта е съчетанието на устойчив и луксозен туризъм и стремеж към съхранение на природните богатства на българското Черноморие.

„Първият български морски курорт се намира на емблематично място, където природата е много щедра в съчетание на чудесна паркова среда и морски туризъм в непосредствена близост до град Варна“, изтъкна Людмила Ненкова и посочи, че историята ни учи, че нашите предшественици са били изключително далновидни хора – видели са потенциала на това място и са започнали да го развиват.

Тя е убедена, че курортът "Св. св. Константин и Елена" се развива в правилната посока. „Вярно е, че се създава впечатление на сериозно застрояване, но ако то се извършва умно с необходимия подход към природата – запазване на отстояние, красива архитектура, то това съчетава туристическата с градската среда“, очерта перспективите пред развитието на курорта съпредседателят на Варненската туристическа камара.

Ненкова смята, че устойчивият туризъм е основна предпоставка за развитие на луксозния туризъм. „Той създава хармония между природа, човек и икономика – нещо, към което всички се стремим, особено в периода на зеления преход. Луксозният туризъм е голямо предизвикателство – от една страна, изключително качествен продукт и същевременно запазване и съхранение на прекрасната природа“, подчерта предимствата на визията за развитието на туризма у нас съпредседателят на Варненската туристическа камара.

Людмила Ненкова посочи, че 16-ият Черноморски туристически форум е посветен на темата „Модел за развитие на туризма в 4 сезона“

По думите ѝ извън летния сезон сегментите, които се развиват в курорта са теласотерапия, спа туризъм, събитиен туризъм и уикенд туризъм. „Това, което следва, е утвърждаване на дестинацията, изграждане на имидж на курорта, на българското Черноморие, на варненската Ривиера“, прогнозира тя.

Ненкова очаква да се разшири палитрата от емитивните пазари, да се обърне по-сериозно внимание на скандинавските страни и съобщи, че най-много чуждестранни туристи досега идват от Румъния и Полша.

„Културният туризъм е от ключово значение за развитието на Варна като културен център на картата на Европа и България, а "Св. св. Константин и Елена" има утвърдена традиция да бъде домакин на много културни мероприятия“, подчерта туристическият експерт, като се надява оттук насетне да се направят успешни рекламни кампании.

Има ли проблеми българският туризъм? Какво е бъдещето на курорта „Св. св. Константин и Елена“?

Отговорът на тези и още въпроси може да научите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още