IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продаде своя дял в Lufthansa с печалба от 760 млн. евро

Общата стойност на трансакцията по сделката възлиза на 1,07 млрд. евро и засяга около 7,4 млн. акции на превозвача

10:01 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство набра 760 млн. евро от продажбата на своя дял в Deutsche Lufthansa AG, с което сложи край на своето присъствие във въздушния превозвач, наложено по време на коронавирусните блокади в страната с цел да се подкрепи компанията, съобщава Bloomberg.

Фондът за икономическа стабилизация на страната, или WSF, продаде своите 9,92% в най-голямата авиокомпания в Европа чрез ускорен букбилдинг на институционални инвеститори.

„Общите приходи от 1,07 млрд. евро, генерирани за WSF от продажбата на своя дял, значително надхвърлят 306-те милиона евро, инвестирани за придобиването му, със 760 млн. евро“, изтъква Юта Доенгес, която отговаря за WSF като управляващ директор на финансите агенция на Германия. С този резултат „участието на WSF приключва и компанията отново е в частни ръце“, добавя тя.

Главните поематели по пласирането обявиха късно във вторник, че WSF е продала около 7,4 млн. акции на Lufthansa, представляващи около 6,2% от акционерния капитал при 6,11 евро на акция, което представлява отстъпка от 3,35% в сравнение с цената на книжата при приключването на последната сесия.

През ноември Lufthansa изплати предсрочно последната част от своя спасителен пакет от 9 млрд. евро, което позволи на правителството да намали дела си, генерирайки значителна печалба.

Най-богатият човек в Германия Клаус-Михаел Кюне може да е бил един от купувачите, след като заяви по-рано, че иска да придобие повече акции в най-голямата авиокомпания в Европа. Той се стреми да увеличи своя дял в Lufthansa от 15,01%, след като е инвестирал част от състоянието, което е натрупал от логистиката, в превозвача.

В началото на септември Lufthansa обяви, че ще преустанови почти всички полети във Франкфурт и Мюнхен на 2 септември (петък) заради стачка на пилотите, които искат по-високи заплати. Общо около 130 хил. пътници бяха засегнати, тъй като Lufthansa спря 800 полета в двата си най-големи германски центъра.

Малко след това компанията заяви, че е постигнала споразумение с пилотите за трудовите им възнаграждението, налагайки забрана на стачки за около година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още