IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска 776 млн. лева за поддръжка и строеж на пътища

След укрепване на свлачище на магистрала "Струма" при тунела "Железница" в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София

14:45 | 01.02.23 г.
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Министерският съвет отпуска малко над 776 млн. лева за поддръжка и за строеж на пътища. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, цитиран от БТА. Според него пари се отпускат в началото на годината, за да не се губи темпо в строителството и да се спазят графиците по изграждане на инфраструктурата на България.

За зимното поддържане на пътищата се дават почти 158 млн. лева. Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които по думите на министъра се строят интензивно.

„Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от магистрала  "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. Дават се пари и за един от лотовете в участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от седем километра, посочи арх. Шишков. – Министерският съвет дава пари за укрепване на свлачище на магистрала "Струма" (при тунела "Железница") и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София. Намерени са пари и за магистрала "Европа" за участъка при Калотина“.

Министърът увери, че са осигурени и 438 млн. лева за разплащане по стари задължения от възлагания на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ към пътните фирми в периода 2020-2021 година. Той напомни, че тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор.

„С тези пари ще се платят само текущите ремонти. Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, защото Народното събрание не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш“, коментира арх. Шишков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още