IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus ще увеличи производството си по-късно, приходите и печалбата нарастват

Конкурентът на Boeing отлага разширяването на производството на самолети за средни разстояния заради проблеми във веригата за доставки 

09:32 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Matthieu Rondel/ Bloomberg
Снимка: Matthieu Rondel/ Bloomberg

Производителят на самолети Airbus се съобразява с продължаващия недостиг на части. Конкурентът на Boeing си постави за цел през тази година да бъдат доставени 720 самолета - толкова, колкото е трябвало да бъдат предадени на клиентите и през 2022 г. Той също така заяви, че няма да разшири производството си толкова, колкото обеща наскоро.

„Коригираме производството си така, че да съответства на доставките", заяви ръководителят на Airbus Гийом Фори. По думите му месечното производство на 65 самолета A320neo вече не се предвижда до края на 2024 г., а на 75 до 2026 г. - преди това се говореше за „средата на десетилетието". От друга страна, най-големият производител на самолети в света иска да увеличи намаленото производство на своите широкофюзелажни самолети.

Индустрията се бори с последиците от пандемията. При първите спирания на производството доставчиците, особено от САЩ, освободиха персонал, който сега е крайно недостатъчен. Цитиран от Ройтерс, Фори говори за „неблагоприятна бизнес среда, която пречи на веригата за доставки да се възстанови толкова бързо, колкото очаквахме".

А през 2022 г. Airbus е доставил 661 самолета, което е далеч по-малко от първоначално планираните 720. Миналата година Airbus на няколко пъти намали целта си за доставка.


По отношение на приходите най-големият производител на самолети в света се възползва от силния долар: Приходите се увеличиха с 13% до 58,8 млрд. евро през 2022 г., което е малко повече от очакваното. Коригираната оперативна печалба се подобри с 16% до 5,6 млрд. евро, също благодарение и на положителните ефекти от пенсионните плащания, надхвърляйки средните очаквания на експертите. За 2023 г. Airbus прогнозира по-нататъшно увеличение на оперативната печалба до шест милиарда евро.

Междувременно търсенето на нов главен финансов директор приключи: концернът е намерил такъв в производителя на пластмаси Covestro. Томас Тьопфер, главен финансов директор на Covestro от 2018 г., ще се присъедини към производителя на самолети на 1 септември.

Той наследява Доминик Асам, който напуска Airbus на 3 март след почти четири години работа, като той ще премине в софтуерната компания SAP. Междувременно позицията ще се поеме от Ксавие Тарди, главен финансов директор на дъщерното дружество за отбрана и космонавтика Airbus Defence & Space, до встъпването в длъжност на Тьопфер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още