IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Трябва да се промени критерият "най-ниска цена" при строителството на пътища

Какви мерки трябва да вземе строителният надзор, коментират Диана Русинова и инж. Ясен Ишев

12:19 | 08.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Проблем в строителството и нередностите в пътния сектор е начинът на възлагане на обществени поръчки и контрол на строителството на пътищата. „В България единственият критерий през последните години стана този за най-ниска цена. Другият – оценка на техническото предложение, също е хлъзгав“, коментира в Bulgaria ON AIR експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова. Тя посочи, че участъци, построени преди пет-шест години, вече са в лошо състояние. Проблемът, според нея не е само в проектирането, но и в контрола. Русинова е категорична, че трайно остава усещането, че при строежа на пътища се пести и има неадекватно поддържане.

Председателят на управителния съвет на Научно-технически съюз по транспорта инж. Ясен Ишев настоява за законодателна промяна. Той също е на мнение, че критерият "най-ниска цена" не е най-добрият. Експертът препоръча да се проверяват търговете и кой ги печели.

"Виждаме, че едни и същи изпълнители са на големите инфраструктурни обекти и качеството не е добро. Надзорът няма ангажимент да ходи и да проверява как са вземани пробите. Ако това се въведе, дано в тази посока да се подобри качеството", очаква инж. Ишев.

Той съобщи, че още през миналата година са дефинирани пет основни проблема, свързани с некачествените пътища в страната. „Нашите пътища се амортизират толкова бързо, защото имаме остаряла нормативна база, която изчислява пътните конструкции. Тя е от 1987 г., с последна редакция от 2003 г.“, напомни той и като втора причина за сегашното състояние на пътната инфраструктура посочи по-тежките товари.

Ишев отбеляза, че натоварванията на автомагистралите се изчисляват за 11,5 тона на ос, а в момента минават над 15 тона на ос.

„Нашите пътища не се строят качествено и при спазване на технологията има занижен контрол и няма адекватно поддържане“, заяви инж. Ясен Ишев.

Диана Русинова съобщи, че са направени щателни проверки на пуснатия за движение тунел при столичния квартал "Люлин". "Шест проби са взети от тунела, всяка една шахта сме я измерили, нито една не тропа. Денивелацията е до 2 см, шахтите са изградени с много старание, надзорът там, ако сега го повикате, ще каже какво е правено в това съоръжение. Огледахме и за течове, имаше и такива спекулации, огледахме осветлението със специален уред, светлоотразителност на маркировка и знаци. Надзорът там си е свършил работата. Той трябва да е барометър за състоянието на ремонта и когато има проблем, да се намеси", заключи Русинова.

Кой и как трябва да контролира пътното строителство? Защо не се финансира поддръжката на пътищата? Само европейската прокуратура ли реагира на сигналите за некачествено строителство на пътищата? Трябва ли да има „черен“ списък за некоректните пътни фирми?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
АМА те и най-ниската цена ли били гледали. Аз винаги съм предполагам, че трябва да си правилната фирма, за спечелиш по ЗОП. :) То май и с ин хаус го заобикаляха пак със същата цел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още