IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се подобри състоянието на столичните райони?

Всеки квартал има собствени проблеми, идентичности и възможни решения, казва Калоян Карамитов от "Екипът на София"

22:09 | 09.05.23 г.

Необходима е стратегия, която да подобри състоянието на столичните райони. Първо трябва да се изведат дългосрочните цели и спрямо тях да се създаде 5-7-годишна времева рамка, в която да се разработят някои прокети и най-належащите мерки. Една от тях е и подобряването на качеството на въздуха.

Това смята Калоян Карамитов от "Екипът на София". В предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria той говори за ''Визия за София'' - дългострочната стратегия с хоризонт 2050 г., разработена от него и няколко други души от екипа за Столична община. 

Гостът коментира резултатите от анкета, направена през март във Facebook, на която отговор са дали около 2500 души. Обект на изследването са промените през последните пет години в средата, в която живеят столичани. 45% от анкетираните казват, че кварталът им се променя в негативна посока, а другите две четвърти по 25% казват, че е или в застой или се подобрява,

Карамитов определи анкетата като "непредставителна", тъй като не е структурирана по дял за възрастни, студенти и др. "Екипът на София" е използвал своите канали, за да я популяризира и кани партньорите си, организации и квартални групи, които са се отзовали и са я споделили.

С тази анкета "Екипът на София" иска да създаде платформа за диалог с гражданите от различни квартали и населени места на Столична община. Екипът смята, че всеки един квартал и населено място си имат собствени проблеми, идентичности и възможни решения. 

,,Започнахме един процес, в който правим срещи във всеки един район на София. До момента сме направили няколко такива и предстои в близките месеци да направим срещи със всички райони. Ключовото тук, е че ние не организираме сами тези срещи, а се свързваме с граждански организации,  квартални групи и Facebook групи и заедно с тях работим и измисляме въпросния процес - как да можем да се срещаме с гражданите и да говорим за техните проблеми и съответните решения.''

Трите района, в които се изразява най-голямо чувство за негативно развитие, са „Витоша“, „Студенстки град“ и „Лозенец“. Това са квартали, в които последните години има изключително засилено строителство.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още