IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин призова за обновяване на обществения транспорт в Русия

Президентът поиска от ръководителите на съответните ведомства да разгледат възможността за използване на публично-частни партньорства

17:00 | 19.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин заяви, че дефицитът в транспортната индустрия нараства всяка следваща година, подчертавайки, че правителството трябва да намери постоянен източник на финансиране за модернизацията на обществения транспорт, съобщава Autostat, цитирайки в. „Комерсант“.

По този въпрос Путин поиска от ръководителите на съответните ведомства да разгледат възможността за използване на публично-частни партньорства, метод, който  според държавния глава се прилага широко в Москва.

Путин добави, че през последното десетилетие в Русия се наблюдава бум в броя на автомобилите, като през този период популярността на обществения транспорт значително намалява.

Той отбеляза, че тази тенденция вече се променя и все повече хора предпочитат градския транспорт.

По данни на агенция Autostat към 1 юли 2023 г. в Русия са регистрирани 360 хил. автобуса. В същото време през юли продажбите на нови автобуси са се увеличили с 22% до 1,1 хиляди броя.

Както отбелязват експертите на агенция, през последните три години структурата на автобусния сегмент в Руската федерация претърпя значителни промени и тези промени ще продължат. Освен това те засягат както разбивката по вид гориво, така и по тип каросерия. Така че, ако през 2021 г. дизеловите версии представляват 52% от пазара на автобуси, то според прогнозата тази година те ще държат 68% от него. Междувременно пазарният дял на автобусите, задвижвани с метан, нараства от 13% (през 2021 г.) до 18% (през 2022 г.) и според прогнозата ще се задържи на това ниво през 2023 г.

Делът на автобусите, работещи с бензин, се понижава от 25% през 2021 г. на 14 на сто през 2022 г. Очаква се той да продължи да се свива през тази година до 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... специално за копейкопоклонниците скaпаняци ... !! ... луна25 нещо спрел да предава "би-бип!" и да приема ... мислех че поне в Луната ще го ударят , ама нъц , ще я пропуснат този път ... нищо , в уикито ще се отбележите до фобос-грунд , барем не отида да изследва дъното на Тихият океан , ами отлепи от околоземна ... :))) ... нефелщина висша класа !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 8 месеца
нема ладички , че нещо голем преразход в наградният фонд на военното министерство , части нема , врътки за страничните стъкла също ... криза ... за това , градски транспорт ребята , ама то и него го немало ... а какво има ?! музейни т34-ки ... :))) ... все норм !! всичко върви по план !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още