IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомагистрала "Европа" в новоизградения участък от Калотина до Драгоман е завършена

Една стъпка по-близо сме до това да имаме пълноценна транспортна свързаност със Сърбия, съобщи министър Андрей Цеков

17:54 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Автомагистрала "Европа" в новоизградения участък от Калотина до Драгоман е завършена. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който участва в инспекция в новоизградения участък.

„Предаването и приемането на изградения 14,5-километров участък е извършено с вчерашна дата“, уточни министърът, цитиран от БТА.

Андрей Цеков се надява през следващата година да се открие и последният участък, който свързва Сливница със София. Той напомни, че трасето е изпълнено в един изключително тежък период, който съвпадна с COVID-кризата през 2020 г., инфлационните процеси през 2021 и 2022 г., с политическата нестабилност при три редовни и четири служебни кабинета.

Министърът посочи, че сега България е свързана транспортно чрез магистрала само с един от съседите си – Турция. В момента сме много близо до осъществяването на връзка с втори от съседите ни“, отбеляза той.

Изпълнител на отсечката от Калотина до Драгоман е Обединение "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД, в което влизат фирмите "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. Представител на изпълнителя на участъка от АМ "Европа" – "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД, потвърди преди време, че въпреки изпитваните трудности и след отчуждаването на земи и в резултат на много разговори с тогавашния регионален министър арх. Шишков, след издаване на Акт 15 компанията ще продължи строителството на следващия участък.

Стойността на договора на Обединение "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД е в размер на близо 165 милиона лева с данък добавена стойност (ДДС). Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП" с участници "Трансконсулт-БГ" ООД и "Пътинвест-инженеринг" АД. Техният договор е за над 3,708 млн. лева с ДДС, уточняват от МРРБ.

Назначената комисия от АПИ е подписала Акт 15 на отсечката и след приемането на обекта от възложителя предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за ползване от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още