IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в транспортните услуги в България продължават да растат през лятото

НСИ отчита намаление през третото тримесечие на годишна база при международните сухопътни товарни превози и в броя на превозените пътници от жп транспорта

17:19 | 24.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на оборота в транспортните услуги в България продължават възходящия си тренд през третото тримесечие с ръст в сравнение с периода април-юни. Това показват предварителни и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката обаче има намаление на годишна база при международните сухопътни товарни превози, както и на работата, свързана с превозени товарите от морския и речния транспорт. Има спад и в броя на превозените пътници от сухопътния транспорт, като най-голямо е намалението при железопътните превози.

Тримесечни изменения

В периода от юли до септември НСИ наблюдава ръст както при превозените товари от товарния транспорт с 12,8%, така и при извършената работа с 15,1% в сравнение с второто тримесечие на тази година.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават съответно с 4,1 и 0,8%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Промяна на годишна база

От юли до септември превозените товари от сухопътния и водния товарен транспорт нарастват с 15,7% на годишна база, а извършената работа се увеличава с 4,4% за една година.

В НСИ изчисляват, че с 4,9% се увеличават превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт). При извършената работа е отчетено намаление с 4%.

Товарен сухопътен транспорт

Превозените товари от сухопътния транспорт през третото тримесечие на тази година са над 42,188 млн. тона, или с 14,5% повече спрямо година по-рано. Вътрешните превози нарастват с 24,8%, а международните намаляват с 6,9%.

Извършената работа е за повече от 10,540 млрд. тонкилометра, което е с 4,6% повече.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Товарен воден транспорт

Статистиката регистрира, че превозените товари от речния и морския транспорт са с 572,4 хил. т. повече спрямо третото тримесечие на миналата година в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, намалява с 2,9% поради по-малкото средно превозно разстояние, на което са били превозени товарите от морския и речния транспорт.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Пътнически сухопътен транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт е над 85,519 милиона, или с 2% по-малко спрямо същия период на предходната година. Намалението при железопътните превози е с 16,1%, а при автомобилните - с 0,8%.

Извършената работа е за над 2,439 милиарда пътниккилометра, което представлява понижение с 5,8%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Пътнически воден транспорт

При пътническия воден транспорт се наблюдава годишно увеличение на превозените пасажери с 22,8 хиляди пътници поради по-големия брой пътници, превозени от речния транспорт, докато извършената работа намалява с 10 хиляди пътниккилометра.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Градски електротранспорт

През периода юли - септември предприятията от градския електротранспорт са превозили общо над 63,549 милиона пътници, или с 15,8% повече спрямо същия период на миналата година. Ръст се наблюдава при всички видове градски електротранспорт, като той е най-голям при превозите с електроавтобуси (47,2%). Извършената работа също нараства с 12% и достига 325,7 млн. пътниккилометра.

Източник: НСИ Източник: НСИ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още