IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Ryanair се доближава до бонус от 100 млн. долара

Цената на акциите на ирландската нискотарифна авиокомпания са поскъпнали с 50% от началото на годината

08:18 | 18.12.23 г.
Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри. Снимка: Bloomberg LP
Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри е напът да си осигури бонус от 100 млн. евро, ако книжата на нискотарифната авиокомпания продължат да поскъпват, предава Bloomberg.

Според бонус план от 2019 г. О’Лиъри ще получи опции върху акции на стойност около сто милиона евро, ако цената на акциите на ирландската авиокомпания се запази на ниво от 21 евро за 28 последователни дни. Бонусът ще бъде под формата на опции за закупуване на 10 млн. акции на цена от 11,12 евро всяка.

Книжата на Ryanair са поскъпнали с 50% от началото на годината. Графика: Bloomberg LP Книжата на Ryanair са поскъпнали с 50% от началото на годината. Графика: Bloomberg LP

Книжата на компанията, които са поскъпнали с над 50% тази година, все още не са достигнали това критично ниво. Те завършиха на рекорден седмичен връх от 18,84 евро миналия петък.

Анализаторите са оптимисти, че цената на акциите на Ryanair ще продължи да расте, като определят средна целева цена от 24,10 евро през идните 12 месеца, сочат данни на Bloomberg. Само един от 17 анализатори определя 12-месечна цел под 21 евро.

Планът за стимули на О’Лиъри, който първоначално трябваше да изтече през 2024 г., беше удължен до 2028 г. през декември 2022 г., когато книжата на компанията се търгуваха на цена под 13 евро.

Дори акциите да не достигнат определения праг, О’Лиъри, който е главен изпълнителен директор от 1994 г., все пак може да получи бонус, ако нискотарифната авиокомпания обяви годишна печалба от 2,2 млрд. евро след данъци. Ryanair съобщи през ноември, че печалбата ѝ за цялата година ще бъде в диапазона от 1,85 млрд.-2,05 млрд. евро.

Авиокомпанията предупреди, че значително по-високите разходи за гориво и забавяне на доставките на самолети от Boeing имат негативни последици. Допълнителните разходи за гориво означават, че Ryanair вероятно няма да повтори представянето си от фискалното трето тримесечие на миналата година, съобщи компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още