IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се улесни преминаването през летищата в България след влизането в Шенген?

От 31 март българските граждани ще могат да се движат към терминалите на полетите си без проверка на документите

15:02 | 10.01.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предстоят промени, облекчаващи преминаването през летищата в България заради членството на страната ни в шенгенското пространство по въздух и вода. От 31 март, когато решението за влизане на България в Шенген по въздушни и морски граници официално влиза в сила, българските граждани ще могат да се движат към терминалите на полетите си без проверка на документите.

Основните промени са свързани с изграждането на инфраструктура, която да разделя пътникопотока на пътуващи към шенгенската зона и извън нея. Отпадат проверките на "Гранична полиция" за пътуващите към държавите членки на Европейския съюз без Кипър, Ирландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Летище София е готово за влизането ни в шенгенската зона на 31 март. Подготвени сме още от преди няколко години, защото имахме много проверки от европейските институции. Всичко е готово", заяви главният изпълнителен директор на Летище София Хесус Кабайеро Пинто.

И другите големи български летища - в Пловдив, Варна и Бургас, също са готови за промените, които настъпват след 31 март.

В решението за приемане на България в шенгенското пространство се посочва, че от 31 март 2024 г. проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници със и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се прилагат за България и за Румъния както помежду им, така и в отношенията им останалите държави в шенгенското пространство: Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Република Хърватия, Италианската република, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция, както и с Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още