IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

234 млн. лв. ще струва обновяването на инфраструктурата на летище "Граф Игнатиево"

Как се променят плащанията при ремонта на авиобазата, коментира военният министър

11:14 | 06.02.24 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/ Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/ Bloomberg

Около 234,6 млн. лева е стойността на договорите, подписани за изграждане на инфраструктурата на летище "Граф Игнатиево" за новите самолети F-16, които се очаква да пристигнат в България в началото на следващата година. За завършването ѝ обаче ще са нужни още допълнителни финансови средства. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев на депутатски въпрос, предаде БНР.

15 от 48 обекта, част от договорите, са пряко свързани с приемането на самолет F-16. Министърът посочва, че около 68,8 млн. лева от парите са осигурени по линия на НАТО, а останалите около 165,9 млн. лева – от бюджета на Министерство на отбраната. Изцяло с бюджетни пари се финансира онази част от ремонта на авиобазата, която има отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата. Става въпрос за още около 151,174 млн. лв.

Тагарев отчита, че инфлацията и Covid са повлияли на сроковете за ремонта и на плащанията. Два договора да прекратени, а два нови са подписани. Още шест ще бъдат прекратени, а нови - подписани. Затова ще са нужни още финанси, посочва министърът. Той напомня, че има и индексирани плащания по договори.

За началото на ремонта военните съобщиха през септември 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още