IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционна карта за добив на суровини ще подпомага реиндустриализацията на България

С развитието на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства ще привлечем стратегически инвеститори, посочи икономическият министър Никола Стоянов

16:49 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще е базирана на суровините, добивани в страната. За това се договориха министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Българската минно-геоложка камара, съобщи икономическото ведомство.

Никола Стоянов потвърди, че България разполага с големи количества подземни богатства, които, според него, към момента се използват изцяло за износ, а това са пропуснати ползи за българската икономика.

„Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях“, заяви икономическият министър.

Стоянов е убеден, че от една страна това ще намали транспортните разходи на компаниите, а от друга – добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

„Чрез развитие на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях, имаме всички шансове да привлечем стратегически инвеститори и да събудим производствения процес у нас. Това е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони“, коментира  икономическият министър.

Българската минно-геоложка камара ще окаже съдействие като предостави актуални данни за изготвянето на инвестиционната карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини. В това увериха председателят на управителния съвет на камарата Николай Вълканов и изпълнителният директор Иван Митев.

Инвестиционната карта ще бъде представена на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат ключова роля за представянето ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които могат да се добиват в България.

От Министерството на икономиката информираха, че по време на срещата е обърнато внимание на ситуацията, в която редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации.

Благодарение на осигурените енергийни доставки, страната ни се превръща в много атрактивна дестинация за инвестиции. Сега е моментът да представим активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, е мнението на участниците в срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още