IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 50 млн. лв. в завод за електрически велосипеди край Пловдив

В процес на сертифициране са още четири проекта за 42 млн. лв. край града

17:48 | 25.10.22 г.
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Компанията „Е-Велокс“, която произвежда велосипеди под търговската марка „Лидер“, инвестира 50 млн. лв. в нов завод за производство на електрически велосипеди край Пловдив. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който връчи сертификат клас А на изпълнителния директор на компанията Димитър Златанов.

Сертификатът е издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за инвестиционен проект за изграждане на ново предприятие за производство и търговия на електрически велосипеди на територията на зона Куклен, част от "Тракия икономическа зона", съобщават от Министерство на иновациите и растежа.

По проекта се предвижда инвестиция за над 28 млн. лв., която ще разкрие нови 330 работни места. Общо в завода ще бъдат инвестирани 50 млн. лв. Той ще е с капацитет от 300 хил. електрически велосипеда на година.

Министър Пулев посочи, че в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции за Пловдив и областта са още 4 инвестиционни проекта на обща стойност 42,5 млн. лв. с потенциал да разкрият 224 нови работни места. „Инвестициите са в производство, а компаниите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия“, посочи министърът.

От началото на годината до момента по Закона за насърчаване на инвестициите Агенцията за инвестиции е изготвила положителни становища и Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало шест проекта в Пловдив и областта на обща стойност 229 млн. лв., които ще разкрият над 1500 нови работни места. Пет от проектите са в сектор производство, а един е за складиране и логистика.

В процес на сертифициране от БАИ в момента са 48 инвестиционни проекта в страната за близо 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 3600 нови работни места за следващите 2-3 години. Инвестиционните проекти са предимно в сектор производство и складиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още