IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 млн. лева влага френски инвеститор в трето разширение на кърджалийски завод

В завода за селскостопанска и пътностроителна техника ще се разкрият сто нови работни места

15:57 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МИИ
Снимка: МИИ

С нова френска инвестиция от 15 млн. лева „Серта България“ прави трето поред разширение на завода си в Кърджали, при което ще бъдат разкрити сто нови 100 работни места.

„Серта България“ оперира в България от 2003 г., когато придоби българското предприятие „Пневматика“, създадено през 1964 година. В завода в Кърджали се произвеждат цилиндри за селскостопанската и пътностроителната техника.

За две десетилетия предприятието става второто по големина в сектора и сега осигурява заетост на 700 човека, стана ясно от думите на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който участва в церемония по откриване на новото разширение на завода, информира икономическото ведомство.

Според него ръстът на брутния вътрешен продукт на България през миналата година основно се дължи на увеличението на брутната добавена стойност на българската индустрия с над 17% на годишна база. „Стойностният обем на сектор „Индустрия“ е над 11 млрд. лева, а голямата част от продукцията е експортно ориентирана“, съобщи министърът.

Никола Стоянов припомни, че още при заемането на поста е определил като основен приоритет подобряването на бизнес средата в България и постоянната връзка с чуждите компании у нас. 

На събитието присъстваха кметът на община Кърджали Хасан Азис, областният управител Даниел Делчев, посланикът на Франция Н. Пр. Жел Мейер, икономическият съветник към мисията у нас Еманюел Булестро, председателят и изпълнителният директор на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе и Весела Тодорова-Мозеттиг, председателят на група „Серта“ Сирил Клеман, представителят на акционерите на групата Грегоар дьо Кастелано, представители на висшия мениджмънт на компанията в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още