IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми от община Русе са с най-много одобрени проекти от Плана за възстановяване

15 общини са отличниците по първата процедура „Технологична модернизация“, те ще получат общо 77 млн. лв.

17:16 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Най-много одобрени фирми по първата процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа са от общините Русе (47 бр.), Габрово (28 бр.), Пазарджик (25 бр.), Казанлък  (21 бр.) и Марица (22 бр). Те ще получат общо над 40,8 млн. лв., става ясно от прессъобщение на Министерството на иновациите и растежа. Мярката е за обновяване и модернизация на техническия парк на микро-, малки и средни предприятия с ново оборудване, техника, машини, софтуер и др. Бюджетът ѝ е близо 260 млн. лв.

От ведомството припомнят, че в оценката на проектите бяха включени 2423 предложения за заявена над 620 млн. лв. безвъзмездна помощ. От тях печелившите са 953 проекта. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Съфинансирането е до 50%. Подкрепени по мярката ще бъдат 224 средни предприятия, 398 малки и 331 микропредприятия. Първите пари по Плана за възстановяване ще стигнат до фирмите през март.

С отлични резултати (над 10 проекта в община) са още Петрич, Божурище, Сливен, Добрич, Търговище, Враца, Плевен, Асеновград, Родопи и Хасково. Те ще получат общо над 36,1 млн. лв.

От статистиката на одобрените фирми се открояват с много добри резултати 17 общини, които ще получат общо над 35 млн. лв. С одобрени между пет и девет проекта на община са Сандански, Кюстендил, Дупница, Перник, Ботевград, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Аксаково, Горна Оряховица, Разград, Силистра, Троян, Кърджали, Карлово, Велико Търново и Монтана.

Общините, които са с до пет одобрени за финансиране проекта на фирми, са 72 за общо 34,4 млн. лв. Правят впечатление малките общини Правец, Средец, Павликени, Дряново, Самуил, Вършец, Долни Дъбник, Кирково и Девин, които са само с по един одобрен проект, но всеки един от тях е за близо 700 хиляди лв.

От Северозападния регион отличници по брой одобрени проекти са общините Враца и Плевен с по 11, следвани от Монтана с 8.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Съфинансирането е до 50%. Първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост ще стигнат до фирмите още през март.

Последна актуализация: 17:16 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още