IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата енергийна продукция тласка към спад промишленото производство през декември

На годишна основа индексът на промишленото производство се увеличава с 2,1%

12:30 | 10.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в България се свива с 0,8% през декември спрямо предходния месец, притиснато от спада при генерирането на електроенергия, топлоенергия и газ, показват нови предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна основа индексът на промишленото производство се увеличава с 2,1%.

Месечни изменения

През декември производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 26,8% на месечна база. Увеличение се отчита в добивната промишленост – с 10 на сто, както и в преработващата промишленост - с 2,6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 25,6%, производството на основни метали - с 14,1%, производството, некласифицирано другаде - с 10,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10,8%.

Намаление е регистрирано при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 16,8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7,2%.

Месечно изменение на промишленото производство в България за декември. Източник: НСИ Месечно изменение на промишленото производство в България за декември. Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 10,8%, и в добивната промишленост - с 1,8%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28,6%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на напитки - с 44,7%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 30,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 28,2%, производството на превозни средства, без автомобили - с 27,8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 22,2%.

Промишленото производство в България расте през декември 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. Източник: НСИ Промишленото производство в България расте през декември 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. Източник: НСИ

Спад е отчетен при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 18,2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 11,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11,0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,5%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 6,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още