IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IAG започна строежа на своя първи завод в България и инвестира в още два

Компанията обмисля изграждането на нови съоръжения в Пловдив и Благоевград при първоначална инвестиция за всеки завод от по 25 млн. лв.

21:25 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: International Armored Group
Снимка: International Armored Group

Производителят на отбранителна техника International Armored Group (IAG) ще инвестира в още два завода за бронирани автомобили в България. Това обяви собственикът на компанията д-р Антон Стефов по време на официалната церемония за старта на строежа на най-голямата производствена база за бронирани автомобили на IAG в света, която се намира в Бургас.

„Вярвам, че заводът, който започваме да строим днес, ще ускори още повече ръста на  българското индустриално производство. Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Ще допринесем за увеличаване на износа, ще въведем иновации в българската отбранителна индустрия и ще създадем български специалисти в област с нарастващо значение в цял свят. И ще работим, за да помогнем на България да има силно мнение на картата на европейската отбрана като водещ производител на военна техника - рамо до рамо с много други местни производители.  И това е само началото. Вече работим усилено по проектите за още два нови завода на IAG в България, като разглеждаме възможности в Пловдив и Благоевград”, заяви Стефов.

По време на официалната церемония за старт на строежа в Бургас изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов връчи сертификат за „Инвеститор клас А“ на IAG.

На място в Бургас бе показана Рила 4x4, тествана на българския военен полигон Змейово по стандартите на НАТО.

„Само след 1 година, Рила 4х4, както и цялото ни портфолио, заедно с новата ни бойна машина на пехотата Рила 8х8, ще се произвеждат на българска земя, от български специалисти“, отбеляза още Стефов.

Д-р Антон Стефанов, основател на International Armored Group. Снимка: IAG Д-р Антон Стефанов, основател на International Armored Group. Снимка: IAG

Във връзка с плановете си да разшири производството в България с още два завода, IAG депозира инвестиционно намерение за купуване на земя в Благоевград и Пловдив. Първоначалната инвестиция за всеки един от двата следващи завода се оценява на приблизителна стойност от 25 млн. лв. Очакванията на инвеститора са съвсем скоро да придобие съответните терени в двете населени места.

Заводът в Бургас

За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция от 20 млн. лв. от страна на IAG, a община Бургас ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 г. Новият завод ще бъде разположен на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации. Български специалисти, обучени от експертите на IAG, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още