IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата икономическа зона „Доброславци“ ще развива автомобилостроенето

На финалната права сме да привлечем голям стратегически инвеститор, съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев

18:22 | 18.04.23 г. 1
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Фокусът на новата икономическа зона „Доброславци“ ще е автомобилостроенето и свързаните с него индустрии, защото това е най-бързо растящият сегмент от нашата икономика с принос от 11% от БВП. Това съобщи по Нова ТВ министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

По думите му в момента се водят преговори с големи стратегически инвеститори "с милиардни капитализации", които имат потенциала да разкрият между хиляда и 3 хиляди работни места в България.

„Буквално сме на финалната права да привлечем такъв голям инвеститор, който да създаде с производството си у нас над хиляда нови работни места. Много хора ме питат защо досега не сме имали стратегически инвеститори в производството и защо ни подминават капиталите. Отговорът е ясен – липсата на инфраструктура, на ясна визия за привличане на ключови световни инвеститори и на координиран проактивен подход на държавата. Сега обаче имаме перфектна координация между всички институции – президент, премиер, министри, местна власт и Столична община, което направи възможно обособяването на икономическа зона „Доброславци“, обясни министърът.

Според него всеки от тези потенциални инвеститори, с които в момента се водят разговори от страна на държавата, би увеличил БВП на България с 5%. Пулев очаква освен създаването на хиляди работни места да се промени „структурно лицето на българската икономика“, което ще сложи страната ни на картата за инвестиции на Европа.

По думите му зоната „Доброславци“ ще е уникална по размер – 290 хектара, които министърът сравни с големината на около 200 футболни игрища. „На 15 км от сърцето на София, близо до работната ръка, ще изградим качествена довеждаща и вътрешна инфраструктура, съгласно водещите световни стандарти“, посочи той. Александър Пулев обяви, че перспективата за изграждане на зоната е между 12 и 24 месеца и определи решението за обособяването ѝ като преломна и решителна крачка и необратим процес.

Министърът потвърди, че за изграждането на индустриална зона „Доброславци“ се следват „най-добрите световни практики“, и поясни, че в МИР ще обособят ново дружество „под шапката“ на „Национална компания Индустриални зони“, което да управлява новата икономическа зона.

Що се отнася до развитието на инвестициите в страната, Пулев напомни, че статистическите данни ясно показват, че България вече е компенсирала спада на преките чуждестранни инвестиции и достига нивата отпреди Covid. „Следващата стъпка е да привличаме нови големи инвеститори в производството. Всяка седмица аз говоря и с наши предприемачи. Те се развиват, вече влизат агресивно на чуждите пазари и се стремят да стават регионални шампиони“, заяви още министърът.

Той напомни, че Министерството на иновациите и растежа за последните няколко месеца осигури свеж ресурс за българските компании както по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, така и по структурните фондове на ЕС.

„По Плана за възстановяване МИР отвори за кандидатстване четири процедури, готви още две за април, а по първите две отворени вече се сключват близо 2500 договора с родни компании. По структурните фондове на ЕС МИР управлява две програми – за конкурентоспособност и за наука в бизнеса – за над 5 млрд. лв. Активизирахме и редица финансови инструменти и те са именно за българските предприемачи“, добави Пулев, визирайки сключените с Фонда на фондовете споразумения за над 1,2 млрд. лева, които да се влеят в българските предприемаческа и стартъп екосистеми под формата на дългови и дялови инструменти още през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Бе Киро не привлече ли и той инвеститор ,дето щеше да отваря хиляда работни места край Ловеч?Кво стана с него?Квото можеше и да се очаква-едно ГОЛЯЯЯЯМО нищо...И между другото, много по-добре е да имаме сто малки и средни чужди инвеститора, отколкото един голям, който утре може да открие нейде по света по-дашно правителство и да си обере крушите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още