IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се включва в инвестиционната битка за добив на стратегически метали

Опитът на Запада да изтласка Китай от веригата на доставки при суровините за зеления преход осигурява пространство за маневриране на Рияд и други страни от региона

15:00 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като миналата седмица Саудитска Арабия сключи сделка с бразилската Vale SA на стойност 2,6 млрд. долара, Рияд внезапно се превърна в основен играч в миннодобивната индустрия, поставяйки началото на забележителна промяна в инвестиционния пейзаж при металите, пише Bloomberg.

Споразумението осигурява на Кралството 10% дял в един от най-големите доставчици на мед и никел в света. И двете суровини се смятат за ключови в глобалния процес на декарбонизация.

Освен това Рияд е провел разговори с други компании, включително с Barrick Gold Corp., за инвестиране в голяма медна мина в Пакистан, споделят пред Bloomberg източници, запознати с темата.

Фокусирането на Саудитска Арабия, чиято икономика остава силно зависима от петрола, върху металите на зеления преход, отразява надпреварата между икономиките за налагане на контрол върху веригата на доставки на стратегически важни суровини.

От години Китай доминира при покупките на тези метали и е основен източник на финансиране. Но поради засилващото се напрежение със Запада миннодобивната индустрия сега е изправена пред засилен натиск да се пренасочи към други инвеститори.

Саудитска Арабия се стреми да придобие миноритарни дялове в големи минни активи, които с течение на времето ще помогнат за осигуряване на достъп до доставки на стратегически минерали. Страната също цели да изгради металопреработвателна индустрия, която на свой ред може да накара международните миннодобивни концерни да експлоатират нейните минерални находища - централен стълб на усилията на Рияд да диверсифицира икономиката си спрямо петрола.

Сделката с Vale, обявена миналата седмица, е първият голям залог на саудитците по отношение на минното дело. Manara Minerals, ново предприятие между суверенния фонд на Кралството и държавната миннодобивна компания, ще получи дял в бизнеса с неблагородни метали на Vale, което ще осигури на Саудитска Арабия достъп до мини в страни като Индонезия и Канада, произвеждащи мед, никел и други индустриални метали.

За западните производители Кралството предлага достъп до капитал, който е привлекателен, тъй като китайските фондове стават по-малко политически приемливи, както и поради факта, че някои институционални инвеститори взимат предвид опасенията за околната среда.

Страните в региона - Катар вече е основен поддръжник на Glencore Plc - сега има вероятност да се превърнат в едни от най-важните инвеститори за гладния за капитал сектор, изтъква експертът в минното дело Робърт Фридланд, който прекарва последните няколко години в разработването на една от най-големите медни операции в света - в Демократична република Конго, с помощта на китайски средства.

„Сега вероятно най-голямото предлагане на капитал за миннодобивната индустрия ще дойде от Близкия изток“, изтъква той.

Последна актуализация: 14:54 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още