IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се включва в инвестиционната битка за добив на стратегически метали

Опитът на Запада да изтласка Китай от веригата на доставки при суровините за зеления преход осигурява пространство за маневриране на Рияд и други страни от региона

15:00 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Но Саудитска Арабия предлага нещо повече от пари: Рияд осигурява политическа подкрепа за компании, които искат да се разширят в мюсюлманския свят, тъй като находищата в традиционните износители са на изчерпване.

Канадската Barrick преговаря с Фонда за публични инвестиции за потенциален дял в медния проект Reko Diq в Пакистан, споделя източник. Привличането на саудитците не само ще облекчи тежестта на финансиране на Barrick, но и ще привлече партньор, който има значително политическо влияние в Пакистан.

Но инвестиционната експанзия на Саудитска Арабия може да представлява предизвикателство за някои от най-големите компании в сектора, които търсят разширение за собствена сметка. В желанието си да получат по-голяма експозиция към медни и никелови находища, миннодобивните дружества започнаха агресивно да залагат на нови сделки. BHP Group и Rio Tinto Group – гигантите в сектора – наскоро приключиха сделки за милиарди долари за добив на мед, докато Glencore Plc се опита да купи Teck Resources Ltd.

В продължение на години големите производители биват засенчени от китайските компании, когато става въпрос за закупуване на мини. Държавните металургични и миннодобивни компании в Китай са готови да платят суми, които са непосилни за покриване от западните конкуренти. Сега Саудитска Арабия изглежда желае да направи същото, потенциално поставяйки някои сделки извън обсега на традиционните купувачи в индустрията.

Ръководители на две от най-големите миннодобивни компании, които са прекарали години в оценка на активи от неблагородни метали, като тези, притежавани от Vale, споделят, че са изненадани от цената на сделката, която оценява звеното на 26 млрд. долара.

И все пак, за разлика от китайските компании, Саудитска Арабия в момента е по-заинтересована от осигуряване на дялове - гарантиране на бъдещи доставки на стратегически важни минерали - вместо да купува директно и след това да управлява активите.

По-рано тази година Саудитска Арабия обяви, че създава нова фирма, която ще инвестира в минни активи в световен мащаб, със заделени 3,2 млрд. долара за първоначални инвестиции. Страната провежда годишна конференция с фокус върху сектора, която тази година включваше главния изпълнителен директор на BHP Майк Херки, както и председателя на Rio Tinto.

За миннодобивните компании, които търсят средства, неотдавнашните репресии на правителствата на САЩ и Канада срещу китайските инвестиции в ключови металургични компании промениха пейзажа. Това даде възможност на страни от Близкия изток като Саудитска Арабия да запълнят празнината.

„Всичко се промени“, изтъква Фридланд. „Американското правителство развива политика „ABC“: Всичко, без Китай. И сега Вашингтон отива при управляващите в Близкия изток и казва: „Трябва да дадете на африканските народи алтернатива за финансиране в минното дело. Рециклирайте част от тези петродолари“, посочва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още