IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на галий се затяга след ограниченията на износа от Китай

Редица китайски износители чакат одобрение от държавата за доставки в чужбина, като забавянето може да продължи до осем седмици

10:19 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стремежът на Китай да наложи строг контрол върху износа на галий изстреля цените на метала, използван при направата на полупроводници, до 10-месечен връх, тъй като доставчиците все още чакат одобрение за износ, съобщава Bloomberg.

Китайските производители на галий се нуждаят от разрешение за доставка на метала извън страната съгласно правилата, които влязоха в сила в началото на месеца. Въпреки че някои износители са подали документи за одобрение, те очакват, че процесът може да се проточи няколко седмици, споделят източници, запознати с темата и пожелали да запазят анонимност.

Това хвърля сянка върху глобалния пазар, който е изправен пред свиване на предлагането, което може да продължи и след август, дори ако износителите в крайна сметка получат държавно одобрение.

Цената на галия се повиши с повече от 50%, откакто Китай обяви своите ограничения в началото на юли, изчислява Fastmarkets.

„Повечето от големите потребители в чужбина разполагат със запаси от суровини, които могат да поддържат производството им при тази краткосрочна криза в доставките“, коментира ситуацията Дан Манайг, директор на отдела за глобални продажби и стратегия в китайската рафинерия Wuhan Tuocai Technology Co. Въпреки това всяко отхвърляне сред първата вълна от заявления за износ „би създала по-голямо безпокойство при предлагането и пазарът ще реагира с повишения на цените“, добавя той.

Китай представи своите ограничения върху галия и друг стратегически значим метал, германий, миналия месец. Ограниченията – разглеждани като част от технологичната битка на Пекин със Запада – изплашиха купувачите в световен мащаб и предизвикаха реакции от страна на висши американски служители. Китай обработва около 94% от световния галий, сочат данни на Европейския съюз (ЕС). 

Цената на галия се повиши до най-високото си ниво от омтомври миналата година след въведените от Китай ограничение при износа. Източник: Bloomberg/Fastmarkets Цената на галия се повиши до най-високото си ниво от омтомври миналата година след въведените от Китай ограничение при износа. Източник: Bloomberg/Fastmarkets

Галият се търгуваше на цена от 400 долара за килограм на 9 август, най-високата стойност за метала от средата на октомври миналата година, става ясно още от изчисленията на Fastmarkets.

Износът на галий и германий от Wuhan Tuocai е спрян, изтъква Манайг, който очаква одобрението за нови доставки да отнеме от шест до осем седмици. Разрешителните ще важат до шест месеца, добавя той.

Ограниченията отразяват желанието на Пекин, използващ доминиращата си роля при металите, да отвърне на усилията на САЩ и Европа да заобиколят китайската полупроводникова индустрия. Западните правителства се опитват да намалят зависимостта си от азиатската страна при доставките на редица стратегически важни минерали.

Галият се използва също и в радарите на бойните кораби за въздушна и противоракетна отбрана и от армията и морските пехотинци в наземни радари за откриване на ракети, артилерия, минохвъргачки, крилати ракети и въздушни дронове.

Китай изнесе около 80 до 90 тона галий и 50 тона галиев оксид година преди ограниченията, в сравнение с вътрешното производство от около 700 тона галий, показват оценки на Shanghai Metals Market.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още