IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да доминира в търговията с критичните метали

Пекин ще има значителна тежест просто поради размера на вътрешния си пазар и възможностите за контрол на доставките

13:46 | 12.08.23 г. 3
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китай иска да доминира в търговията с фючърси на литиев карбонат, за да промени финансовата система, свързана с металите, жизненоважни за революцията на чистата енергия, която се основава на западната финансова система, базирана на щатския долар.

Миналия месец Guangzhou Futures Exchange стана четвъртата глобална стокова борса, която стартира договори, проследяващи цената на литиевия карбонат - минерал, използван в производството на батерии за електрически превозни средства, пише FT.

В рамките на три седмици откритият интерес — ключов измерител за размера на пазара — се повиши до повече от 20 000 лота и далеч надмина активността на конкурентните борси в Лондон и Сингапур и американската CME Group, която пусна своя собствена версия няколко дни преди китайската.

Разпространението на фючърсни договори за ключови елементи като никел, мед и литиев карбонат отчасти отразява нарастващото значение на индустрията за електрически превозни средства, тъй като компаниите по веригата на доставка се стремят да се хеджират срещу ценови колебания.

Преднината, установена от Гуанджоу, подчертава как Китай се стреми да установи по-голям контрол върху търговията с критичните метали. Чрез създаването на свои собствени центрове за търговия и бенчмаркове, оценени в юани, Пекин цели да намали зависимостта на стоковите пазари от щатския долар. Тази зависимост се засили след санкциите на САЩ срещу Русия заради войната в Украйна.

Китайските компании притежават голям брой мини и критичните метали се добиват почти изключително във втората най-голяма икономика в света. Стремежът да се изгради система за търговия, която да съответства на тази позиция, засилва заплахата за борсите на запад, които традиционно доминират на пазарите.

„Китай с времето ще бъде мощен център не само за вътрешни, но и за международни деривативни инструменти“, коментира Марк Бейли, главен изпълнителен директор на Sucden, базиран в Лондон брокер за метали със силно присъствие в Китай.

Моментът изглежда е точен: господството на Лондонската борса за метали, която беше центърът на глобалната търговия с метали през по-голямата част от нейната 146-годишна история, е застрашено заради репутационния удар, свързан с никела. През март миналата година цените излязоха извън контрол и борсата спря, а след това отмени сделки за милиарди долара.

Стремежът на Китай да се превърне във водеща сила на пазара на редки метали обаче се изправя пред сериозни предизвикателства. Основното е свързано с валутата, която не може да се търгува свободно, и липсата на глобална складова мрежа за която и да е от петте вътрешни фючърсни борси.

Според експерти също така китайските фючърсни договори върху никела отразява най-лошото качество на метала в най-лошата част на света. Ценообразуването освен това се основава на стойността, търгувана на вътрешната борса, плюс регионални премии, за да се отразят местните проблеми с дистрибуцията.

Все пак китайските борси имат потенциала поне да се доближат до Лондонската борса за метали, след като Шанхайската фючърсна борса обяви, че обмисля планове за складова мрежа извън Китай.

Складовете са важни за една борса, за да функционира като „пазар от последна инстанция“. Те осигуряват физическо място за доставяне и получаване на металите, както и за контрол на наличностите и определянето на цените.

„За да създаде глобален конкурент на Лондонската борса за метали, Китай ще се нуждае от мрежа от складове, а не само един или два, разпръснати из Азия“, коментира Раджу Дасвани, главен изпълнителен директор на Fastmarkets, базирана в Обединеното кралство агенция за отчитане на цените. Според него китайските борси са още далеч от това.

Експерти казват, че проблемите на Лондонската борса с никела са свързани с недостатъчно бързата ѝ адаптация към променящото се производство на никел. Конкурентният договор на Shanghai Futures Exchange проследява ежедневни данни, които включват никелов сулфат - химично съединение, използвано в батериите за електромобили. Тези данни се наблюдават внимателно от производители, търговци и потребители.

Фючърсните договори на пазара в Шанхай обаче все още не са достъпни за чуждестранни доставчици, които може да са в състояние да започнат да приемат ценообразуването в юани за поръчки от Китай.

Международните търговци може също да се противопоставят на идеята да търгуват на пазар, където официални лица могат да се намесят без предупреждение.

Пекин често предупреждава спекулантите да се оттеглят от търговията или я спира напълно, когато цените на суровините станат нестабилни. Така стана и с фючърсите на никела в Шанхай, които поскъпнаха заради кризата на Лондонската борса за метали.

Анализаторите и търговците предупреждават, че Пекин ще има значителна тежест просто поради размера на вътрешния си пазар и възможностите за контрол на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: wart ... даскале , чете ли въобще материалът ?! или ти се видя мътно и не го довърши ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
wart
преди 8 месеца
изгради бази и складове и юана като валути енесигурна а Сингапурският, HONG KONG долър могат защото са цивилизовани ,свещени нищо,че нямат покритие.Те демократичните св...не не притежаващи природни ресурсите определят цените които са купувачи .Но не производителите да определя един свят създаден от колонизаторите която е превърнала милиони хора в роби които работят за тези престъпни *** които печатят от хартията с която купуват труда на милиони и всичко това е демократично ,цивилизовано и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
wart
преди 8 месеца
"'''В рамките на три седмици откритият интерес ключов измерител за размера на пазара се повиши до повече от 20 000 лота и далеч надмина активността на конкурентните борси в Лондон и Сингапур "'''Особено Сингапур която се намира края на света няколко милионен град държава определя съдбата на борсите за редки материали? Няма никакви изкопаеми, индустрия, сериозна промишленост но има право да определи цените на редките метали а Китай Световна икономическа сила няма и не може защото трябва да из
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още