IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е ролята на ментора за стартиращите предприемачи?

Предприемачеството в България се развива по-бурно от Румъния и Гърция, казва Станимир Василев, един от менторите в тазгодишното издание на Founders Today

12:55 | 27.09.23 г.

Един ментор трябва да помогне на предприемача да намери своя собствен път за бъдещето на бизнеса си, а не да му задава някаква своя визия. Това коментира Станимир Василев, съосновател на MFG Invest и един от менторите в тазгодишното издание на Founders Today, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Менторството е задължаващо - като бъдеш ментор на някой, се очаква той да се развива добре, трябва да му кажеш нещо умно. По-трудната част е да се опиташ да намериш знанията, които са в самия него - истината, която кажеш на някой, не е неговата истина. Ако той сам достигне до определени изводи и намери пътя, по който да развие компанията си, това е най-добрият начин", сподели събеседникът.

Той разказа, че компанията му е станала публична миналата година през BEAM пазара на БФБ и към момента стартъпите в портфолиото се развиват "здравословно". Цялостната подготовка на MFG Invest за излизане на BEAM пазара е отнела шест месеца и са набрани 4 млн. лв., почти всички от които са отишли в стартиращи компании. Този пазар е полезен и за такива компании като нас, като осигурява и допълнителна прозрачност, каза Василев. 

Предприемачеството в България се развива по-бурно от Румъния и Гърция, има достатъчно работещи фондове, осигуряващи възможности за развитие. "Цялата екосистема се развива добре... за добрите компании и предприемачи пари се намират“, каза гостът в предаването.

Шестимата победители в тазгодишното издание на Founders Today ще получат менторски сесия с успешни български предприемачи, които ще им предадат ценни съвети и знания, придобити благодарение на техния доказан и развит бизнес. Компаниите победители печелят и реклама в каналите на Investor Media Group, един от тях ще получи участие в следващата акселераторска програма на The Founder Institute, а друг ще спечели coworking пространство за 2 месеца, осигурено от Betahaus Sofia.

Founders Today ще бъде официално открит на 28 септември от заместник-министъра на икономиката и растежа Мартин Гиков и ще включва също дискусия на тема "10 неща, които всеки предприемач трябва да знае", в която ще вземат участие експерти и предприемачи. Всички, които желаят да присъстват на финалния етап на Founders Today, могат да го направят, като запазят своето място напълно безплатно и се регистрират в страницата на събитието - Investor Media PRO.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още