IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Ризов: Българските фирми не са активни в търсенето на еврофинансиране

Малките и средни предприятия не си партнират с научни и развойни центрове за разработване на иновации, посочи Радослав Ризов

19:48 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия редовно организира финансирането на редица програми на европейски ниво, където обаче българските компании не са активни в сравнение с фирмите от съседните държави. Този коментар направи Радослав Ризов, Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа, на конференция за малък и среден бизнес SMART GROWTH, която се прави по инициатива на списание BGLOBAL.

„ЕК прави редовно подобни пулове за финансиране, като например по програмата "Хоризонт Европа“, уточни той, цитиран от БТА. Ризов препоръча на българските компании да влизат в консорциуми с други компании от европейски държави, за да повишат своя опит и възможности да се включат за участие.

Ризов съобщи, че тази година в ОП "Иновации и конкурентоспособност" за България са заделени над 730 милиона евро и още 460 млн. евро за развитие на кръговата икономика. Той повтори, че слабост за нашите фирми, е че не си партнират с научни и развойни центрове, а за разработване на иновации в предприятията по еврофондовете са заделени 127 млн. лева.

По думите му при разпределянето на средствата се прилага регионален подход, като парите за Югозападния регион, са най-малко.

При одобрен проект минималният размер за финансиране на микро-, малки и средни предприятия е 50 хиляди евро, а максималният - 500 хиляди евро.

Карел Крал, главен изпълнителен директор на ,"Електрохолд България", съветва енергоразпределителните дружества и компании да инвестират в развитие на мрежата и в батериите за съхранение на енергията от ВЕИ. „Хубаво е всяка компания да направи точна сметка какво ѝ е потреблението и колко енергия ще произведе от ВЕИ. Ако връщаме в мрежата много енергия, която не ни трябва, ще претоварим системата и ще се стигне до загуба на енергия, коментира той и съобщи, че "Електрохолд" може да помогне, като консултира малките фирми как да съхраняват енергията си.

Росен Христов, старши мениджър "Корпоративни продажби" във "Виваком", също потвърди, че малките и средни фирми в България не познават възможностите за еврофинасиране, „затова се налага да се консултираме нашите клиенти какви ползи могат да имат, ако кандидатстват за европроекти“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още