IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

Депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, посочва Румен Радев

10:14 | 04.12.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС РАЛИЦА БЕЛЧЕВА
Снимка: БГНЕС РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Държавният глава подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. 

Предоставяната  на  Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в труднодостъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства, ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“, е позицията на държавния глава. 

Вижте още от мотивите на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 5
RoyBatty
преди 4 месеца
Много "благородно" е да вземеш от Пешо без да го питаш и да подариш на Алексеико, които даже ще каже "благодаря"! А Джони ще те потупа по рамото - Еха! ... А Пешо да се оправя - и без това бавно схваща! ... Важното е да се преразпределя ... чуждото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 за бой не стават, но ще са им от полза викаш. Важното е да се дарява, все пак коледа идва. Например, могат да им подарят още и най-ревностните ни евроатлантици, включая теб. И макар за бой да не ставате, а само за лаене, все ще помогнете на богоугодното украинско дело! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 4 месеца
то само снаряди , оръдия , инджинерни съоръжения и самальоти не стигат ... требе и БТРчета ... те за бой не стават , но ще са им от полза на украинците за богоугодното им дело ... методично ликвидиране на всякава напаст от крадци на санитарен фаянс ... щом тиквите се фъргат по баламатума всичко е ok!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 18
Tikva007
преди 4 месеца
Ветото ще бъде съборено при гласуването. Даже се обсъждало, дали да не подарим БТР-ите заедно с цялото имущество на Карловската бригада - Специални сили, заедно с личния състав, за да се създаде празник в душите на родолюбивите българи, като писалия отдолу евстати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 25
evlogi
преди 4 месеца
Му,нч.о не бездейства.Заработва си човекът страничните доходи.Когато си във ведомостта на Кремъл, не може да бездействаш, иначе я инфаркт те чака, я падане от висок етаж, я нещо по-екзотично...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 17
Кисимов
преди 4 месеца
Ако и тримата големи се посвенят да вземат мандата и откажат, то служебен премиер да става вицепрезидентът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още