IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да наводни пазара с кобалт

Анализатори очакват глобалния пазар на този метал да остане притиснат от свръхпредлагане през следващите няколко години

14:19 | 24.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските миннодобивни компании увеличиха рязко производството на кобалт в Конго, тъй като се стремят да разширят пазарния си дял, оказвайки допълнителен натиск върху суровина, чиято цена се понижи значително тази година, пише Oilprice.

Кобалтът се използва широко в сектора на електрическите превозни средства, като се комбинира с никел, за да се осигури по-висока енергийна плътност при литиево-йонните батерии. Въпреки това, не всички електромобилни батерии използват кобалт: няколко компании, включително Tesla Inc., преминаха от никел-манганово-кобалтови (NMC) продукти към литиево-железни фосфатни (LFP) батерии поради екологични и геополитически съображения.

Китай е най-големият вносител на кобалт в света, като представлява над 60% от световния внос. Междувременно нарастващите доставки, главно от Демократична република Конго и Индонезия, доведоха до спад на цените от 81 790 долара за тон през април 2022  г. до 33 140 долара за той към момента. Очаква се Индонезия да учетвори производството на кобалт до 2033 г., като страната може дори да надхвърли тези прогнози, показва анализ на консултантската фирма Project Blue.

Според Ройтерс китайската група CMOC е увеличила производството на кобалт със 144% през първите три тримесечия на 2023 г., с което много скоро ще изпревари Glencore като най-големият производител на кобалт в света.

CMOC си е поставила за цел да увеличи пазарния си дял на глобалния пазар на кобалт от 11% през 2022 г. до близо 30% до 2025 г., коментира Хорхе Ускатеги от Benchmark Mineral Intelligence.

„Опитва ли се CMOC да наводни пазара на кобалт в стремежа си да контролира по-голям дял от пазара и да измести маргиналните производители, осигурявайки си по-голям контрол върху цените в средносрочен до дългосрочен план? Има такава вероятност“, изтъква Ускатеги.

Мината Kisanfu на CMOC в Конго е частично контролирана от Contemporary Amperex Technology Co (CATL), най-големият производител на батерии за електромобили в света, който е базиран в Китай.

Междувременно китайската MMG Group планира да продължи с разширяването на своята мина Kinsevere в Конго, докато Jinchuan Group International Resources прави същото в африканската нация.

Според Morgan Stanley глобалното производство на рафиниран кобалт се очаква да нарасне с 23% през текущата година, създавайки излишък от 74 800 метрични тона до 2024 г.

Всичко това не предвещава нищо добро за биковете при кобалта.

„ През следващите около пет години смятаме, че ще има свръхпредлагане на пазара. Така че по същество това ще означава, че цените ще останат ниски в обозримо бъдеще“, прогнозира Томас Матюс от CRU.

Goldman Sachs също подхожда с меча оценка, като прогнозира ниски цени за батерийните метали, включително за кобалта, лития и никела.

„Очакваме допълнително понижение на цените на кобалта в близко бъдеще, тъй като търсенето от сектора на батериите за електромобили намалява, докато нарастващото глобално производство поддържа запасите здрави. Навсякъде другаде търсенето на кобалт в батериите в рамките на потребителската електроника, включително за лаптопи и телефони, ще остане също толкова мрачно в светлината на глобалното икономическо забавяне “, коментира Fitch Solutions.

Засегнатите от свръхпредлагане пазари на кобалт може да получат известно облекчения от Китай, който се стреми да натрупа достатъчно запаси. По-рано през годината  Bloomberg съобщи , че Китайската национална администрация за хранителни и стратегически резерви планира да закупи приблизително 2000 тона кобалт. Това количество обаче може да е твърде малко, за да окаже влияние върху глобалното производство на рафиниран кобалт, което в момента надхвърля 150 000 метрични тона годишно.

Но не само пазарите на кобалт са в такава ситуация. Динамиката при суровините, която изстреля цените на десетки стоки до многогодишни върхове, сега сменя посоката. От петрол, газ и пшеница до литий, мед и желязна руда, цените на водещите световни суровини се понижават рязко навсякъде.

Индексът на Bloomberg Commodities (BCOM) е мощен барометър в случая. Това е най-широко използваният бенчмарк на пазара на стоки. Този показател е паднал с 12% от началото на годината и с около 25% от пика си през май 2022 г. Сега това е еталонът, носещ новините за мечия пазар.

„Спадът в цените на суровините изглежда отразява проблемният отскок на Китай, задаващата се рецесия в САЩ и помраченото предлагане в Европа. Наистина е възможно инфлацията да се превърне във временна дезинфлация “, споделя пред Bloomberg Карстен Бжески от ING.

Китай не се задоволява само с увеличаване на производството на кобалт в своите обекти в Конго. Страната също така увеличава вътрешното производство, като делът ѝ в добива на кобалт се очаква да достигне половината от световното производство, спрямо 44% в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 месеца
...ей, а бяха времена когато митю мазния тяърдеше друго, хахах... един идиииот си замина, пет други дойдоха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още