IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани износа на технология за извличане и обработка на редкоземни метали

Пекин обоснова решението си с националната сигурност

20:40 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай, най-големият производител на редкоземни метали в света, забрани износа на технология за извличане и обработка на тези суровини, като това е поредната мярка на Пекин за защита на лидерската си позиция в индустрията, съобщава Ройтерс.

Редкоземните елементи са група от 17 метала, използвани за направата на магнити, които превръщат енергията в движение и имат широка употреба в електрическите превозни средства, вятърните турбини и електрониката.

Докато западните страни се опитват да обособят своя индустрия за обработка на редкоземни елементи, забраната се очаква да окаже най-голямо въздействие върху така наречените „тежки редкоземни елементи“, използвани в двигателите на електрическите превозни средства, медицинските устройства и оръжията, където Китай има практически монопол върху рафинирането.

„Това трябва да е ясен призив, че зависимостта от Китай в която и да е част от веригата на стойност не е устойчива“, коментира решението Нейтън Пикарсик, съосновател на геополитическата консултантска фирма Horizon Advisory.

Министерството на търговията на Китай потърси миналия декември обществено мнение относно потенциалния ход за добавяне на технологията към своя „Каталог на технологии, забранени и ограничени за износ“.

Пекин също така забрани износа на производствена технология за редкоземни метали и сплави, както и технология за разработване на някои редкоземни магнити.

Обявените цели на каталога включват защита на националната сигурност и обществения интерес.

Китай значително затегна правилата, ръководещи износа на няколко метала по-рано тази година, в ескалираща битка със Запада за контрол върху стратегически важни суровини.

През август азиатската страна въведе разрешителни за износ на материали за производство на чипове, като галий и германий, последвани от подобни изисквания за няколко вида графит от 1 декември.

Битка със Запада

Мярката за защита на технологията за редкоземни елементи е обявена в момент, когато Европа и САЩ се опитват да загърбят редкоземните метали от Китай, който представлява близо 90% от глобалния капацитет за рафинирането им.

Китай е усвоил процеса на екстракция с разтворители, за да рафинира стратегически важните минерали, които западните компании не успяват да внедрят поради технически проблеми и опасения относно замърсяването.

Ucore Rare Metals обяви в четвъртък, че е завършила пускането в експлоатация на демонстрационен завод за тестване на технология за обработка на редкоземни елементи, която се финансира отчасти от Министерството на отбраната на САЩ.

„Ще са необходими нови технологии, за да се преодолее китайската хватка в тези важни области“, изтъква изпълнителният директор на Ucore Пат Райън.

Не е ясно до каква степен китайската технология за тези елементи всъщност се изнася. Пекин обезсърчава износа ѝ от години, споделя Константин Караянопулос, бивш главен изпълнителен директор на Neo Performance Materials, която обработва редкоземни елементи в Естония.

В момента Китай произвежда около 99,9% от глобалните тежки редкоземни елементи, изчислява консултантската фирма Benchmark Mineral Intelligence (BMI). Повечето от инсталираните западни производствени мощности са за „леки“ редкоземни метали, включително неодим и празеодим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още