IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екипи на Агенция „Митници“ влязоха за проверка в „Лукойл Нефтохим Бургас“

Причината е извършване на инвентаризация и документиране на наличните количества суров петрол и нефтопродукти от Русия

12:00 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Екипи на Агенция „Митници“ влязоха на проверка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Причината е извършване на инвентаризация и документиране на наличните количества суров петрол и нефтопродукти от Русия, съобщава БНТ.

От 1 януари влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски петрол, а от 1 март да преработва петрол с произход Русия.

Сегашните проверки се извършват в изпълнение на Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки, с оглед действията на Русия в Украйна.

В Бургас, освен рафинерията, се проверява и нефтеното пристанище в Росенец. Проверки има в над 50 данъчни склада на територията на страната. В акцията участват близо 150 служители на Агенция „Митници“.

През декември стана ясно, че Азербайджан е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас, ако получи конкретно предложение.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други държави от Европейския съюз (ЕС) получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в България Хюсеин Хюсеинов пред "Евронюз България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още