IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият лидер на Индонезия трябва да балансира между икономиката и околната среда

Електромобилните амбиции на президента Джоко Уидодо все още не носят нужната утеха за населението, което страда от високи нива на безработица и бедност

11:05 | 13.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентските избори в Индонезия в сряда (14 февруари) повдигат въпроси дали опитът на страната да се превърне в регионален хъб за производство на електрически превозни средства носи със себе си достатъчно икономическа полза, за да компенсира рисковете за околната среда, пише Bloomberg.

Тримата кандидати за президент предлагат различни начини за продължаване на политиката на президента Джоко Уидодо за използване на минералните богатства на страната, за да се превърне в производствен център. Експлозията в китайски завод за никел na индонезийския остров Сулавеси, при която загинаха 13 работници и други десетки хора бяха ранени, е поредният случай, който разпалва недоволството сред индонезийците, борещи се с безработица и бедност въпреки скока на чуждестранните инвестиции, свързани с електромобилите.

„Инвестициите са фокусирани върху количеството, а не върху качеството“, коментира Андри Сатрио Нугрохо от Института за развитие на икономиката и финансите в Джакарта. „Това е домашна работа, която трябва да бъде написана от бъдещото правителство, за да се създадат качествени модели на природни ресурси надолу по веригата и инвестиции, които осигуряват нови работни места и също така поддържат качеството на околната среда, което е от ключово значение за дългосрочния икономически просперитет и равенството“, добавя Нугрохо.

Тази задача ще падне на раменете на следващия лидер на най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Бумът на електромобилите донесе така необходимите долари за увеличаване на износа, стабилизиране на местната валута и стимулиране на икономическия растеж. В миньорските градове на страната обаче трудовите групи все още се борят за по-добро заплащане и лоши условия на труд.

Bloomberg представя четири диаграми, които описват въздействието на бума на електромобилите върху икономиката на Индонезия досега:

Износът на рафинирани метали от Индонезия се повишава след наложената забрана върху износа на минерали. Графика: Bloomberg Износът на рафинирани метали от Индонезия се повишава след наложената забрана върху износа на минерали. Графика: Bloomberg

Забраните върху износа на минерали увеличиха доставките на рафинирани метали. Въпреки това износът все още е доминиран от продукти с по-ниска добавена стойност вместо от компоненти за електромобилни батерии, които имат по-висока стойност. „Това предполага, че производството надолу по веригата в Индонезия все още е в начален етап, но има признаци, че усилията се отплащат ”, изтъква в доклад германският кредитор Deutsche Bank AG.

Преките чуждестранни инвестиции в Индонезия нарастват през последните две години. Графика: Bloomberg Преките чуждестранни инвестиции в Индонезия нарастват през последните две години. Графика: Bloomberg

Индонезия е привлякла над 50 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през 2023 г., като около една четвърт от тях отиват в производството на неблагородни метали. Министерството на инвестициите очаква по-нататъшно намаляване на цените в други отрасли, включително селското стопанство, за да продължи да привлича инвеститори, особено с предстоящите забрани за износ на боксит и калай.

Безработицата в Индонезия се връща към предпандемичните нива. Графика: Bloomberg Безработицата в Индонезия се връща към предпандемичните нива. Графика: Bloomberg

Създаването на работни места обаче изостава. Уидодо казва, че секторът за обработка на никел разполага със 71 500 работници в Централен Сулавеси и 45 600 в Северен Малуку, двете провинции, в които има най-много инвестиции, свързани с електромобили. Това представлява 40-кратно увеличение спрямо данните за 2015 г. Въпреки това безработицата се повиши в Северно Малуку до 4,31% миналата година от 3,98% през 2022 г., а националното ниво на безработица все още се движи над това, което се наблюдава преди пандемията.

Икономическият възход на Индонезия все още не може да се справи с проблемите с бедността в провинциите, където се добива никел. Графика: Bloomberg Икономическият възход на Индонезия все още не може да се справи с проблемите с бедността в провинциите, където се добива никел. Графика: Bloomberg

Нивото на бедност в Северно Малуку и Централно Сулавеси се повиши миналата година, въпреки че провинциите отбелязват двуцифрен икономически ръст всяка година от 2021 г. насам. Фокусът надолу по веригата все още е от полза за шепа общности и може да задълбочи социалните различия, изтъква Нугрохо от Indef. Липсата на адекватни мерки за опазване на околната среда може също така да застраши други поминъци като земеделие и риболов, които са в основата на работните места и ценовата стабилност, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още