IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF съкращава разходите в Европа, очаква растеж в Китай

Химическата компания ще прибегне до съкращения на работната ръка в Германия, за да овладее разходите

11:00 | 23.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската BASF - най-големият химически концерн в света, обяви, че приходите ѝ ще се възстановят частично тази година, тъй като компанията задълбочава съкращенията на разходите, за да се противопостави на по-скъпата енергия и спада в търсенето, пише Bloomberg.

След като отчете рязък спад на рентабилността миналата година, BASF очаква растежът в Китай да подкрепи печалбата преди лихви и данъци до 8,6 млрд. евро през 2024 г. спрямо 7,7 млрд. евро в предишната прогноза.

Индустриалната група също така разширява мерките за намаляване на разходите в своя завод в Лудвигсхафен, Германия, като сега планира да свие годишните разходи с 1 млрд. евро до 2026 г., включително чрез съкращения на работните места.

Химическата промишленост на Германия предупреди, че е изправена пред дълбока рецесия, която вероятно ще продължи поне до края на тази година, тъй като високите цени на енергията продължават да тежат върху производството. За да се приспособи към това, BASF намалява разходите и съкращава работни места в Европа и притиска своите звена за батерийни материали и селскостопански препарати да увеличат печалбата.

BASF оставя зад гърба си една трудна година: слабото търсене сви почти наполовина продажбите ѝ и печалбата преди лихви и данъци до 3,8 млрд. евро.

Очаква се охладеният глобален икономически импулс от 2023 г. да се задържи и през тази година, изтъква групата, добавяйки, че растежът вероятно ще започне да се ускорява по-късно през 2024 г.

Компанията също така адаптира дългосрочното си позициониране на обекта в Лудвигсхафен, за да отрази променящата се регулаторна рамка и пазарните условия в Германия и Европа. BASF планира да представи своя план през втората половина на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още