IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите залози срещу лития стават опасни на фона на понижените перспективи

Някои анализатори вече виждат възстановяване на пазара, докато други оценяват ситуацията като все още пренаситена с излишен метал

11:59 | 17.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Късите залози на стойност милиарди долари срещу някои от най-големите производители на литий в света придобиват застрашителни мащаби, тъй като пренасищането с доставки показва признаци на охлаждане.

UBS Group и Goldman Sachs Group понижиха прогнозите си за доставките за 2024 г. съответно с 33% и 26%, докато Morgan Stanley предупреди за нарастващия риск от по-ниски нива на запаси в Китай. Ревизиите следват големия срив на цените на литий от миналата година, когато предлагането значително изпревари търсенето, а някои производители редуцираха добива, припомня Bloomberg.

Сега цените на ключовия метал, използван в батериите на електрическите превозни средства, показват признаци на съживяване, след като миналата година поражението доведе до низходяща ценова спирала при акциите и привлече продавачите на късо. Залозите срещу водещия производител Albemarle  и австралийската Pilbara Minerals представляват повече от една пета от техните акции в обращение или еквивалента на около 5 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

„От пазара е изведен двуцифрен капацитет и това обикновено е знак, че цената на суровината достига дъното“, коментира Джун Бей Лиу от Tribeca Investment Partners, която държи дълга позиция в Pilbara. Късите залози срещу компанията „са много опасни“ предвид сигналите за възстановяването на цената на метала.

Pilbara Minerals заяви в четвъртък, че е приела оферта за литиев сподумен преди планирания дигитален търг. Това попълва книгата с поръчки на компанията до декември, става ясно от документ, изпратен от дружеството до местната борса.

Договорът „е ранен знак за подобряване на цената след неотдавнашния спад на суровината“, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Мохсен Крофтс.

Някои продавачи на къси позиции може вече да са били ударени, след като акциите на двата производителя поскъпнаха с около 20% през февруари. Solactive Global Lithium Index, който проследява представянето на 40 от най-големите и най-ликвидни компании, свързани с литий, скочи с 10% през същия период.

Залозите на инвеститорите срещу Pilbara Minerals се движат около рекордни нива при около 22% от публично търгуваните акции (фрий флоут), което се равнява на 1,8 млрд. долара, което превръща тези книжа в акциите, срещу които има най-много къси залози в Австралия, сочат данни на S&P Global.

За Albemarle късите продажби са в подобна пропорция и представляват 3,2 млрд. долара от пазарната ѝ стойност.

Акциите на компаниите от глобалния сектор на лития започват да се възстановяват след сериозния спад от края на миналата и началото на тази година. Графика: Bloomberg Акциите на компаниите от глобалния сектор на лития започват да се възстановяват след сериозния спад от края на миналата и началото на тази година. Графика: Bloomberg

„Виждаме подобрено настроение, така че много от тези къси позиции ще трябва да бъдат покрити“, изтъква Рон Мичъл, управляващ директор на австралийската миннодобивна компания Global Lithium Resources Ltd.

Не всеки обаче е убеден в ценовия отскок. Ръстът при литиевите договори „не трябва да се тълкува като края на мечия пазар“, предупреждава Goldman Sachs в бележка до клиенти. Излишъкът остава значителен, предупреждава американската банка.

Все пак други анализатори очакват цените да се стабилизират, след като тези на литиевия карбонат в Китай паднаха с повече от 80% от рекордните нива през 2022 г. Фирмата за финансови услуги Canaccord Genuity Group обяви по-рано този месец, че „устойчивите“ нива скоро ще се върнат, докато UBS се съмнява, че ще има нови спадове.

Canaccord също каза, че пазарът се балансира, след като някои миннодобивни компании ограничиха производството. Core Lithium спря дейността си в своята водеща литиева мина през януари и се насочва към уран след рязкото покачване на цените на ядреното гориво. Междувременно Arcadium Lithium заяви, че ще намали производството на сподумен - минерал, от който се извлича литий.

„Подозирам, че сме близо до дъното на цените на лития“, посочва Мат Грифин, фонд мениджър в Maple-Brown Abbott в Сидни. „Знакът, който търсим, за да станем отново оптимисти, е увеличаване на търсенето – или чрез изненадващо нарастващо търсене на електромобили, или чрез цикъл на презапасяване във веригата на доставки на батерии“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още