IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролни гиганти от Близкия изток се насочват към добива на литий

Saudi Aramco и Abu Dhabi National Oil Company разглеждат нов начин за извличане на литий от петролните полета в опит да навлязат в добива на ценния за енергийния преход метал

18:11 | 09.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Националните петролни компании на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) планират да извличат литий от своите петролни полета, в съответствие с усилията за диверсификация на икономиките им, като по този начин стимулират преминаването към електрически превозни средства, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Други петролни компании, включително Exxon Mobil и Occidental Petroleum, планират да се възползват от новите технологии за филтриране на литий, докато светът се опитва да се отдалечи от изкопаемите горива.

Саудитска Арабия, чиято икономика от десетилетия разчита на петрола, влага милиарди долари в опити да се превърне в електромобилен хъб като част от опитите на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да намери алтернативни източници на богатство.

Saudi Aramco и Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) се намират в много ранен етап на работа за извличане на литий, считан за важен минерал от много големи икономики поради използването му в производството на батерии, разкриват източници.

Те отказват да дадат подробности за типа на технологията за директно извличане на литий (DLE) , която ще се използва.

Саудитска Арабия и ОАЕ могат да разчитат на експертен опит в обработката на петрол и отпадъчни води в обектите за добив.

Предимство на филтрирането на ултралекия метал от солена вода е, че се избягва необходимостта от скъпи и вредящи на околната среда открити мини или големи изпарителни басейни, както се използва във водещите световни производители Австралия и Чили.

Китай е най-големият преработвател и потребител на литий, необходим за електрическите и хибридни превозни средства.

Засега глобалната икономическа слабост охлажда търсенето на нови превозни средства с батерии и води до спад на цените на лития.

Цените на метала паднаха с около 80%, след като достигнаха своя връх през ноември 2022 г., тъй като забавянето в продажбите на електромобили задълбочи пренасищането на пазара.

Водещи производители на автомобили обаче са сред онези, които търсят нови доставки на литий в очакване на бъдещо търсене.

Анализатори казват, че електромобилната индустрия ще зависи от лития за години напред, въпреки че се проучват по-евтини алтернативи на технологията за батерии, използващи по-малко или никакъв литий.

Проблем с извличането на литий от солена вода е, че нивата на концентрация могат да бъдат много ниски.

Един от източниците разкрива, че Aramco работи върху използването на нова технология за филтриране, която се стреми да реши проблема с концентрацията, докато друг споделя, че ADNOC също се занимава с това.

Петролното богатство на Саудитска Арабия означава, че тя може да си позволи да поеме финансов риск, като нейните планове за диверсификация включват утвърждаването ѝ като център за електромобили.

Кралството е създало своя собствена електромобилна марка Ceer и е построило завод за свързани с този сектор метали. Неговият държавен инвестиционен фонд PIF има за цел да произвежда 500 000 електромобила годишно до 2030 г.

Местната миннодобивна компания Saudi Arabian Mining Company, най-голямата такава в Персийския залив, работи за извличане на литий от морска вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още