IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ стимулират литиевата индустрия със заем от над 2 млрд. долара

Средствата са насочени към Lithium Americas, която изгражда рафинерия към най-голямото находище на литий в САЩ

17:25 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън осигурява нов тласък на изоставащата американска индустрия за електрически превозни средства.

Най-големият проект за добив на литий в страната е напът да получи заем от 2,26 млрд. долара от Министерството на енергетиката, част от стремежа на администрацията да увеличи вътрешното производство на електромобилни батерии, пише Wall Street Journal.

Lithium Americas ще използва средствата за изграждане на завод за рафиниране в своята мина Thacker Pass в Невада, където се намира на най-голямото находище на метала в САЩ. Съоръжението представлява по-голямата част от разходите по проекта, като се има предвид трудността при преработката на суров литий в материал за батерии.

Това е един от десетките проекти в САЩ, които се състезават за изграждане на вътрешни доставки на литий и други минерали за батерии, докато администрацията на Байдън се стреми половината от продажбите на нови превозни средства да бъдат електромобили до 2030 г.

Тези стремежи обаче наскоро се натъкнаха на препятствия. Неочаквано забавяне на растежа на продажбите на електромобили в САЩ през изминалата година доведе до спад в цените на металите за батерии, като литият поевтиня с около 80% от пиковите си нива.

Спадовете накараха някои миннодобивни компании да спрат или забавят новите проекти и разширения. Прекъсванията заплашват да задълбочат недостига на ключови материали през следващите години.

Джонатан Еванс, главен изпълнителен директор на Lithium Americas, казва, че забавянето на проекта вероятно означава по-високи цени на лития, тъй като приемането на електромобилите се ускорява.

Lithium Americas очаква мината Thacker Pass първоначално да произвежда 40 хил. тона литий годишно, което е достатъчно за покриването на търсенето на 800 хил. електромобила годишно, изтъква Министерството на енергетиката. Очаква се производството да започне през 2027 г. и в крайна сметка да се увеличи до 80 хил. тона годишно.

Предоставянето на федерално финансиране в електромобилната индустрия има за цел да помогне за преодоляване на зависимостта на страната от Китай, който доминира при глобалното производство на минерали за батерии. През 2023 г. съвместно предприятие на Ford Motor спечели рекордните 9,2 млрд. долара под формата на заеми за изграждане на батерийни фабрики в Тенеси и Кентъки.

Ръководена от бившия предприемач Джигар Шах, Службата за програми за заеми към Министерството на енергетиката се превърна в ключов двигател на прехода на администрацията на Байдън към чиста енергия. Ведомството финансира фирми, които не могат да вземат заеми от традиционни кредитори, често защото технологията им се смята за твърде рискована или защото условията са твърде тежки. Заемите са свързани с лихвите по държавните облигации и обикновено са по-евтини от заемите, които биха могли да получат от банка.

Основано през 2005 г., ведомството финансира ранния тласък на Tesla, като беше разкритикувано, след като производителя на слънчеви панели Solyndr, също подкрепен от службата, фалира през 2011 г.

Lithium Americas очаква заемът, който трябва да получи през следващите месеци, да покрие по-голямата част от общата цена на проекта от 2,93 млрд. долара. Строителството ще създаде около 1800 работни места, съобщиха от компанията. Проектът трябва да отговаря на определени условия, преди концернът да получи средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още