IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оферта на BHP към конкурента ѝ Anglo American може да създаде гигант в добива на мед

Евентуална сделка ще превърне обединената компания в лидер при добива на мед с дял от около 10% от световното производство на метала

10:37 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Листнатата на Лондонската фондова борса миннодобивна компания Anglo American е получила предложение за изкупуване на всички акции от BHP Group в сделка, която би създала най-големия производител на мед в света, добиващ около 10% от световното производство на метала, съобщава Ройтерс.

Ако бъде реализирана, сделката също така ще предизвика допълнителни сделки в глобалната миннодобивна индустрия, която е свидетел на множество сливания и придобивания, докато компаниите преразглеждат активите си, за да увеличат експозицията си към метали, считани за жизненоважни за енергийния преход.

Предложението за придобиване е предхождано от старт на прегледа на активите от страна на Anglo, чиято пазарна капитализация достига 37,7 млрд. долара в края на сесията на 24 април. Компанията се сблъска с 94% спад на годишната печалба след серия от отписвания поради по-слабото търсене на повечето метали, които добива.

Anglo притежава мини в редица страни, включително в Чили, Южна Африка, Бразилия и Австралия.

BHP, най-голямата миннодобивна компания в света, която е най-известна с добива на желязна руда, мед, коксови въглища, поташ и никел, може да се похвали с пазарна капитализация от около 149 млрд. долара.

Медта е на фокус

Сделката ще даде на BHP достъп до повече мед, един от най-търсените метали за прехода към чиста енергия, и поташ, които са нейните ключови стратегически суровини, както и повече коксови въглища в Австралия.

Технологичното развитие като изкуствен интелект (ИИ), автоматизация и енергийния преход, който включва електрически превозни средства и възобновяема енергия, увеличиха перспективите за търсене на медни кабели, използвани като проводник на електричество.

Anglo разполага с медни мини в Чили и Перу, страни, в които BHP също развива добивна дейност, като тяхната обща продукция ще възлиза на около 2,6 млн. метрични тона годишно, или около 10% от световното производство. По този начин BHP ще вземе значителна преднина пред базираната в САЩ Freeport-McMoRan и чилийската държавна компания Codelco.

Цените на медта на Лондонската метална борса скочиха с 15% тази година, доближавайки се до 10 хил. долара за тон, и отчетоха двугодишни върхове поради надеждите за засилващо се търсене, породени от окуражаващите макроикономически данни, както и от залозите за намаляване на лихвите в САЩ и спекулативната търговия.

Проблемите с доставките, предизвикани от принудителното спиране през декември на Cobre Panama, една от най-големите открити медни мини в света, също подхранват ценовите ръстове.

Насоките на Anglo за производство на мед за 2024 г. са 730 хил. до 790 хил. тона. BHP междувременно се стреми към производство на мед между 1,7 млн. и 1,9 млн. тона за 12-те месеца до края на юни.

Изключване на активи

Anglo обяви, че предложението ще зависи от това да бъде предшествано от отделно разпределение на всичките дялове на компанията в Anglo American Platinum и производителя на желязна руда Kumba между акционерите, което би намалило значително експозицията ѝ към Южна Африка.

Дяловете на Anglo в компаниите, добиващи платина и желязна руда, струват съответно 7,44 млрд. долара и 5,4 млрд. долара, показват данни на LSEG.

„Anglo е засегната поради лошите си южноафрикански активи, които са узрели за придобиване“, коментира Николас ван Брокховен, анализатор в CrossASEAN Research.

Сделката може също да предизвика вълна от сделки за всякакви други нежелани активи като никел, манган и диаманти, където Anglo притежава 85% от индустриалния гигант De Beers.

„Не може да сме сигурни, че ще бъде направена каквато и да е оферта, нито по отношение на условията, при които може да бъде направена такава оферта“, изтъква Anglo American, добавяйки, че предложението на BHP е необвързващо и силно условно.

Компанията казва, че нейният борд преглежда предложението. Съгласно правилата на Обединеното кралство за поглъщане BHP има срок до 22 май да направи твърда оферта.

Комбинираните активи на двете компании за коксуващи се въглища също могат да бъдат обект на регулаторен контрол, като се има предвид, че сделката ще слее два от най-големите производители на световния пазар.

Ако сделка се осъществи, това ще бъде второто голямо придобиване за BHP за около година след покупката през 2023 г. на производителя на мед Oz Minerals и ще подкрепи пазара на сливания и придобивания.

Последните големи сделки в сектора включват придобиването от златодобивния гигант Newmont's на австралийската Newcrest Mining за 16,8 млрд. долара в края на миналата година.

Ако сделката между Anglo и BHP бъде завършена, тя вероятно ще бъде сред 10-те най-големи сделки в миннодобивната индустрия по стойност и има потенциала да извади Anglo от Лондон - нов удар за борсата, която се бори да задържи големи компании и да привлече нови листвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още