IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезийска въгледобивна компания прави завой към никела заради енергийния преход

Harum Energy търси начин да отговори на изискванията на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, за да навлезе на западните пазари

16:44 | 29.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индонезийската въгледобивна компания PT Harum Energy се стреми да закупи повече никелови мини, спирайки по-нататъшните инвестиции в изкопаеми горива, за да се подготви за енергийния преход, пише Bloomberg.

Дружеството планира да избегне по-нататъшни разходи в своите въглищни активи над нивото, необходимо за поддържане на текущия добив, разкрива президентът Рей Антонио Гунара.

PT Harum Energy е закупила дялове в три завода за преработка на никел и обмисля първично публично предлагане (IPO) на звеното, след като пазарът се подобри. Очаква се никелът да представлява половината от приходите на групата до края на тази година, от малко над 10% през 2023 г.

„Общественият пазар не оценява високо бизнеса с въгледобива“, чиито оценки остават ниски въпреки високите печалби в сектора, изтъква Гунара. „Няма да харчим парите си за разширяване на производствения капацитет“, добавя той.

Индонезия сега произвежда повече от половината никел, наличен по света - метал, който е необходим за електромобилите - след вълна от инвестиции от 30 млрд. долара от китайски компании в преработвателни заводи. Все пак местните конгломерати, които се надяват да получат дял от пазара, са възпрепятствани от недостига на големи находища.

„Ние винаги търсим активи за придобиване, но има предизвикателства“, признава Гунара. „Никеловите мини стават все по-скъпи“.

Други индонезийски миннодобивни компании използват печалбите си, за да преминат към по-чисти вериги на доставки. PT Adaro Energy Indonesia изгражда завод за топене на алуминий в Калимантан, докато PT Indika Energy и PT United Tractors купиха дялове в активи, различни от въгледобива.

Размерът на Harum означава, че дружеството е в състояние да победи конкуренцията в пренасочването си към зелената икономика, изтъква Гунара. Миналата седмица фирмата обяви партньорство с китайската Tsingshan Holding Group, най-големият производител на неръждаема стомана и никел в света, който доминира в индонезийската индустрия. Съгласно сделката конгломератът ще притежава до 49% дял в звеното за никел на Harum в замяна на капитал и технически опит.

Обединяването с китайска компания обаче може да попречи на потенциалния достъп на Harum до западните пазари. Американски и европейски производители на автомобили търсят доставки на никел, които да не са свързани с Китай, за да се възползват от субсидиите съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан през 2022 г. от Джо Байдън.

„Намерението ни е да станем съвместими с IRA“, посочва Гунара. „Не сме осъзнали напълно правилния път, по който да стигнем до тази точка“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още