IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезийска въгледобивна компания купува дял в завод за преработка на никел

Harum Energy придоби контролен дял в съоръжението на Blue Sparking

10:09 | 02.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Harum Energy придобива контролен дял в завод за преработка на никел, част от тенденцията индонезийските въгледобивни компании да се насочват към метали, жизненоважни за енергийния преход, съобщава Bloomberg.

Миннодобивното дружество придоби 51% от PT Blue Sparking Energy, като преобразува част от заема към компанията в собствен капитал, става ясно от борсов документ. Рафинерията за никел издаде нови акции на стойност около 206 млн. долара за размяната.

Blue Sparking разработва инсталация за киселинно излужване под високо налягане в индустриален парк в залива Уеда в провинция Северно Малуку, която произвежда нисковъглеродна форма на никел, търсена от производителите на електрически превозни средства.

Това е поредният ход на Harum по отношение на батерийните метали, след като през януари увеличи дела си в Westrong Metal Industry, която управлява никелова фабрика в Уеда.

Индонезийските въгледобивни компании все повече се стремят да използват печалбите си от изкопаеми горива, за да предпазят бизнеса си в бъдеще, докато енергийният преход набира сила. PT Adaro Energy Indonesia строи завод за топене на алуминий в Калимантан, докато PT Indika Energy и PT United Tractors купиха дялове в активи, извън въгледобива през миналата година.

В края на февруари правителството на Индонезия обяви, че ще гарантира, че пазарът на никел ще остане добре снабден, за да поддържа по-ниски разходи за производителите на електромобили.

Цените на никела се сринаха с около 45% миналата година и паднаха за кратко под 16 хил. долара за тон през февруари, тъй като търсенето се забави, а доставките от Индонезия скочиха до повече от 50% от световното предлагане. Почти половината от всички обекти за добив на никел в световен мащаб са нерентабилни, което принуждава миннодобивните гиганти в Австралия и Нова Каледония да обмислят закриване на мини.

Индонезия иска да сключи важна сделка за доставка на минерали със САЩ, за да гарантира, че нейният никел играе ключова роля във веригата на доставки на електромобили на американските компании. Джакарта обяви планове за проследяване на добива, за да смекчи опасенията относно спазването на екологичните и трудовите стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още