IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крис Уестфол: Кризата в лидерството се дължи и на проблеми с комуникацията

Мениджърите не трябва да се страхуват да разговарят със служителите си по трудни теми, съветва лекторът и бизнес коуч

22:00 | 12.09.22 г.

В последните години по света има остър недостиг на добре подготвени лидери и тази криза в лидерството се дължи до голяма степен на проблеми с комуникацията. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria авторът, бизнес коуч и лектор Крис Уестфол.

„Изследване на Harvard Business Review установява, че две трети от мениджърите ги е страх да говорят със служителите си, което е удивително. Това е голям проблем, защото комуникацията и разговорите са инструмент № 1 в бизнеса“, коментира той.

Според Уестфол комуникацията в съвременния свят може да се случва по много различни начини, включително и онлайн. По думите му най-важен не е методът на общуване, а подходът към служителите.

„Има обучения за ефективна комуникация, които могат да помогнат не само при общуването на работното място, а и изобщо. Без значение каква организация управлявате, важно е да се изслушват служителите и работниците. Кризата с липсата на добри лидери се дължи на липсата на изслушване.“

Уестфол смята, че доказателство за липсата на ефективни лидери е масовото напускане на служители след края на пандемията в САЩ и на други места.

„Има глобална криза с липсата на лидери. Голямото напускане показва, че има такава криза, защото компаниите и хората не могат да постигнат разбиране, тъй като се страхуват от директна комуникация. Разрешаването на този проблем е ключ към разрешаването на лидерската криза“, убеден е той.

Експертът сравни глобалната икономика с мантинелата на пътя – „границите съществуват, но най-важното е какво ново да се измисли“. „Днес възможностите са налице за всички – както за бизнеса, така и за потребителите. Възможностите винаги съществуват, а формулата за успех не е само една“, заяви лекторът.

Той се надява университетите да подготвят бъдещите лидери, като ги научат как да постигнат добри взаимоотношения с хората и да изграждат доверие. „Трябва да се научим как да се свързваме дори с хора, с които привидно нямаме общо. Важно е да се преподава основата на бизнес уменията, философията, историята, но накрая всичко се свежда до това да умеем да разкажем своята история по възможно най-убедителния начин. Всеки студент иска да придобие опит, а това може да се случи единствено чрез създаване на добри взаимоотношения с колегите и бизнес партньорите“, убеден е Крис Уестфол.

Преодолими ли са трудностите и защо инвеститорите и предприемачите не трябва да се обезкуражават? Как се привличат инвеститори с послания? Какво пише в новата книга на Крис Уестфол „По-лесно – 60 начина работният ви живот да заработи за вас“? Как се постига професионално израстване?

Отговорът на тези въпроси ще получите, ако гледате целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още