IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на образованието се надява на изцяло присъствена учебна година

От учебната 2022/2023 година българското образование ще има нова интегрирана система за управление

10:35 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Желанието ни е тази учебна година да бъде присъствена, дано да имаме късмета и възможността това да се реализира. Това заяви по БНТ служебният министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов по повод началото на новата учебна година.

„Цялото общество иска да се направи всичко възможно, за да бъде трайно установено присъственото обучение. Ясно е голямото му значение и ролята му за образователната среда“, каза той.

По отношение на противоепидемичните мерки в училищата министърът каза, че става въпрос за дейности, които са насочени по-скоро към превенция. Той не смята, че са твърди мерки, които ще възпрепятстват учебния процес. Според него можем да извлечем доста ползи от обучението в електронна среда.

"В момента се разработват електронни системи, които подпомагат обучението. Трябва да се намери баланс, в който водещо е присъственото обучение, а електронните форми на обучение да се използват за надграждане на знания, проверка на знания. Виждам бъдещето именно в съчетание на двете форми, за да може хем да отговорим на съвременните условия, хем да развиваме социализацията на обучаването", каза той.

Министърът заяви още, че преди седмици в МОН е демонстрирана нова платформа "Дигитална раница", която дава безплатен достъп до учебни материали и в която учителите могат да представят различни уроци. Дава възможност за контрол върху знанията на учениците, а на родителите да проследяват знанията на децата си. 

Новата учебна година започва в 2347 училища и в 1799 детски градини. Очаква се над 57 хил. първокласници да тръгнат на училище на днешния 15 септември, а близо 717 хил. са всички ученици, които ще се обучават през учебната 2022/2023 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Учебната година ще започне присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците, съгласно изискванията и насоките на Министерството на здравеопазването.

В училищата са назначени също 1216 медиатори и 182-ма социални работници, които съдействат на учителите за приобщаването на децата и учениците в системата на образованието.

През новата учебна година личната карта на всеки ученик ще е единственият документ, който остава на хартия, а бележникът може да е на хартия или електронен - по решение на училищата.

От учебната 2022/2023 година българското образование ще има нова интегрирана система за управление и това е Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). В тази система почти цялото образование се дигитализира и всички данни ще са в нея, те ще се обработват по-лесно, каза Асен Александров - председател на Сдружението на директорите в средното образование, цитиран от БТА.

В новата интегрирана система ще са всички данни за образованието ни - електронните дневници ще са в нея, ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас, обясни Асен Александров. Той уточни, че в това електронно досие ще има всичко, което се случва с даден ученик - всяко изпитване или бележка ще бъде публикувано в системата.

Преместването на учениците също вече ще става по електронен път, а не с хартиен документ.

Директори на училища заявиха обаче, че в началото трудно въвеждат данни в новата единна електронна образователна система, която трябва да е от полза на учителите, учениците и родителите. От МОН увериха, че ще има време и възможност училищата да могат да въведат информацията в новата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още