IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър очаква с 10% по-ниска цена на газа за ноември

България има собствени цели за диверсификация на енергийните източници, която да осигури стабилност, увериха премиерът Гълъб Донев и Росен Христов

13:41 | 15.09.22 г. 3
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Служебният министър на енергетиката Росен Христов прогнозира допълнителен спад на цената на природния газ у нас през ноември. "Ако успеем да осъществим и приключим всички преговори с компаниите, които в момента имат интерес, очаквам за ноември цената на газа да падне с още 10%", заяви във Варна министърът, цитиран от БТА. Той присъства на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по строителство и архитектура и геодезия "Васил Левски", на която е възпитаник.

Росен Христов допълни, че тенденцията е за намаляване цените на газа и подчерта, че усилията на правителството вече дават резултат. "Ако сравните цените за септември, които бяха договорени от предишното правителство, и за октомври, доставки, които ние сме договорили, разликата е значителна – говорим за 30% намаление", посочи министърът.

Той потвърди, че преговорите с "Газпром" не са затворена страница, но „засега няма и някакъв съществен напредък за момента“.

"Ние се фокусираме върху диверсификация - т.е. "Газпром" ако го има, добре, но ако го няма, ще се оправим и без тях", поясни Росен Христов.

Той обясни, че целта е страната да си осигури газ в много по-големи количества от тези, които ни трябват, с възможност за преминаване от един източник към друг. По думите му това означава България да получава газ от различни източници – втечнен чрез терминалите в Турция и Гърция, както и тръбен газ от Азербайджан и Турция.

„Работи се по нови находища, но не става въпрос за шистов газ, такива находища няма открити в България и нямаме намерение да разработваме такива технологии и добив, става въпрос за конвенционален газ", коментира още министърът. Според него, за момента, поне в краткосрочен план, не се очертава възможност да доставяме газ от собствени източници, било от морето или наземни.

„Запълняемостта на газохранилището "Чирен" до миналата седмица беше над 60%, изпълнили сме си междинната цел за септември, продължаваме да запълваме, така че да достигнем 80%, както е по график за октомври“, каза още министърът.

Запитан за единната стратегия за ограничаване на потреблението на електроенергия, Христов обясни, че България иска конкретност за мерките на Европейската комисия за осигуряване на енергийна сигурност чрез икономии на електроенергия, защото има собствени цели за диверсификация на енергийните източници, която да осигури стабилност.

Служебният премиер Гълъб Донев също се ангажира правителството да осигури достатъчно доставки на горива, на газ, от всички възможни източници, за да диверсифицира на 100% доставките и пътищата за доставка, за да гарантира, че училищата, болниците, детските ясли няма да бъдат на студено и тъмно през зимата. Той не изключи "Газпром" от „всички възможни източници“ за доставка на газ.

Коментара си Гълъб Донев направи след откриването на учебната година в столичното 60-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където е учил. „Ще осигурим нормално присъствие и нормален учебен процес във всички училища в страната, за да не отклоняваме децата от присъствената форма на обучение, да не бъдат смесени форми – присъствено и дистанционно“, увери премиерът, цитиран от БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
Василена
преди 1 година
Потребителите на природен газ в България през последните години запачнаха да нарастват, осъзнавайки ползите му. Без него, като преходно гориво не може да се направи преминаване и към нисковъглеродна економика. Стабилността в цената и осигуряването на доставките му е възможна с либерализация на пазара и собстен добив. Газ има! Въпрос на преговори и здрав разум е осигуряването му, на достъпна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Това зад него чашки с разсад ли са ?! Добър е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Весел е ,ще повтори мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още