IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средно образование в чужбина - магнит за все повече български ученици

Най-масовата възраст за отпътуване на деца за средно образование зад граница е 15-16 години

17:43 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Засилен интерес у нас към завършване на средно образование в чужбина отчитат консултанти в сектора. С 35% са се увеличили кандидатите и избралите да продължат средното си образование зад граница през изминалата 2022 г., сочат данните на агенция „Интеграл“.

Най-масовата възраст за отпътуване на деца за средно образование в чужбина е 15-16 години, като в тази група са над 60% от децата. Целта на заминаващите е да завършат гимназиалното си образование в чужбина и да получат западна диплома, която се счита за добра стъпка към влизането в добър университет.

Все повече родители са подготвени да изпратят децата си в чужбина и след 7. клас (на 13-14 години), за да могат те да се интегрират в интернационалната среда както в академичен, така и в личностен план, отчитат консултантите.

През последните три години се засилва интересът към международните пансионни училища в Европа, особено в Швейцария, Италия и Испания. Тази година се е увеличил интересът и към обучение на английски език в Австрия, и по-конкретно във Виена като близка дестинация.

Въпреки Brexit Великобритания остава най-предпочитаната дестинация за средно образование сред българските семейства. Средната стойност на пансионните училища във Великобритания е от 35 хил. до 45 хил. лири, като тя включва таксата за обучение и пълен пансион – настаняване и храна, уточниха от „Интеграл“ за Investor.bg.

Следващите по популярност дестинации за средно образование са Австрия и Германия, където таксата за обучение и пълен пансион е в диапазона 40 хил. - 45 хил. евро.

Все по-предпочитани държави като Испания и Италия предлагат възможности за продължаване на средното образование с такса от 30 хил. до 38 хил. евро.

Като по-достъпна и качествена дестинация за средно образование се очертава Ирландия, където разходите на родителите биха били между 20 хил. и 25 хил. евро за обучение и пълен пансион.

Сред топ държавите за гимназистите се нарежда и Швейцария, където таксите започват от 70 хил. франка на година.

Една трета от заминаващите да учат в чужбина тях имат стипендия, покриваща до 50% от таксата за обучение.

Търсенето на езикови ваканции се е върнало на нивата отпреди пандемията

Интересът към езикови ваканции в чужбина се завръща за първи път след пандемията, отчитат още от консултантска агенция. Записванията за лято 2023 г. към средата на март показват по-голям интерес в сравнение с последния нормален сезон 2018/2019.

Продължава да спада възрастта за първо пътуване на езиков курс в чужбина. Записванията към момента показват, че 65% от курсистите са на възраст от 8 до 15 години. Подходящо за тези случаи е пътуването в група. Сред най-търсените дестинации са Лондон и околностите, Кеймбридж, както и езикови курсове, които се провеждат на базата на пансионни училища.

Нараства интересът към втори и трети западен език, което в съчетание с все по-ниската възраст за начало на изучаване на втори западен език, е част от търсения по-широк избор и нови възможности за образователни дестинации. След английския на второ място по предпочитания е немският, следвани от испански, френски и италиански.

Не са налични обобщени данни за това колко деца заминават на езикови ваканции в чужбина, защото различни училища организират такива ваканции групово. Конкретно за пакета, включващ пътуване със самолет, интензивна езикова подготовка, странични занимания, пълен пансион и екскурзии, вероятно става въпрос за между 1000 и 2000 деца годишно, но и това е условно, посочват от „Интеграл“. Очакванията на консултантите са този пазар да расте в бъдеще.

Великобритания отново е фаворит при избора на дестинация за езикова ваканция, но Германия вече изпреварва Швейцария и заема второто място в класацията, следвана от Испания. Предложения има и за езикови ваканции в държави като Франция, Италия, Гърция, Белгия, Ирландия.

Продължават да бъдат популярни езикови центрове с богата извънкласна програма и екскурзии. Голям е изборът на активности за свободното време, най-популярни сред тях са езда, приложни изкуства, водни спортове, пилотиране, готварство. Някои от езиковите ваканции в Германия включват и посещение на най-големия увеселителен парк в страната.

Все повече организации се насочват към предлагането на по-специализирани програми, които дават възможност на курсистите да придобиват практически умения в сферата на програмирането, социални медии, психологията, медицината и да ги подготвят за успешно кандидатстване в университет. Голяма част от тези програми използват базата на топ университети.

Най-често курсистите отиват за 2 седмици езикова подготовка в чужбина, но миналото лято и записванията към средата на март тази година показват нарастване на интереса към 3-седмичните курсове.

Най-актуалните оферти за езикови ваканции за предстоящото лято ще бъдат представени по време на изложението „Световно образование“ на 25-28 март 2023 г. в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още