IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимодействието между образованието и бизнеса в България се засилва, твърди учител

Основен проблем е липсата на генерална политика за устойчивост на образованието, смята Людмила Борисова

20:18 | 07.07.23 г.

Качественото образование е резултат от ефективното сътрудничество между родители, учители и държава, която да подкрепя с различни проекти и програми, и бизнесът, който да дава визия за бъдещето. Доброто възнаграждение е стимул за усъвършенстване. Това каза Людмила Борисова, начален учител в СУ "Св. Климент Охридски" - гр. Аксаково, в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Взаимодействието между образованието и бизнеса в България става все по-силно, посочи Борисова. По думите й съвременното поколение ученици посещава училище не просто за да ''изкара'' часа, а с желанието да придобие знания, които ще им бъдат полезни в живота след това. И тук се намесва бизнесът, който им помага да получат определени умения и знания, с които да намерят своето място в живота.

''Наблюдението ми в последните години е, че идват колеги, които са млади и амбициозни, но за жалост не се задържат дълго в системата, защото в днешно време на учителя са вменени много повече отговорности. Това е една професия, в която получаваме много от учениците, но и която може да те изхаби'', каза събеседникът.

Борисова подчертава тежестта на бюрокрацията в училище, попълването на хиляди доклади и справки, които до някаква степен възпрепятстват учителите да бъдат ''по-даващи'' на учениците си. Според нея дигитализацията би могла да облекчи тази административна част. 

''Това, което не ми харесва, са реформите, които са на парче, някакви кръпки, с които в момента се акцентира само върху един проблем. Просто нямаме генерална политика за устойчивост на образованието'', коментира Борисова.

Как българският учител се справя в дигитална среда и какво е необходимо, за да може все повече да се усъвършенства този процес?

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още