IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България инвестира 1,610 млрд. лева от НПВУ за подобряване на образователната среда и науката

В над 2200 училища в страната се предвижда да бъдат изградени нови училищни STEM центрове

14:05 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

В над 2200 училища в страната се предвижда да бъдат изградени нови училищни STEM центрове – интегрирана съвкупност от специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. Финансирането в размер на 534 млн. лева е по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това е първата от четирите инвестиции в сектор „Образование“ по НПВУ, за чието изпълнение отговаря Изпълнителна агенция „Програма за образование“.

Близо 329 млн. лева ще се използват за модернизация на образователна среда, която включва цялостно обновяване на сградите на училищата и доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. За ремонт и рехабилитация на общежития към общински и държавни училища към МОН ще бъдат насочени над 150 млн. лева. В три от най-големите общини на страната със средства по Плана ще бъдат изградени 8 детски градини и 8 нови училищни сгради. Предстои 28 професионални гимназии да бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение.

В изграждане на младежки центрове ще бъдат инвестирани 70 млн. лева. Те ще предоставят разнообразни дейности и цялостни услуги в помощ на личностното развитие и пригодността за заетост на ученици и младежи на възраст до 29 години.

Предвиждат се над 256 млн. лева за създаване на мрежа от изследователски висши училища и подкрепа за туининг проекти. Девет висши училища вече са одобрени и работят по Стратегическите си програми за научни изследвания и иновации.

Инвестициите се реализират с финансовата подкрепа на Европейския съюз от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Тази публикация е финансирана от Европейския съюз - NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Последна актуализация: 14:05 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още
Финанси виж още