IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Киберзащитата изисква висока медийна грамотност

Младите често си мислят, че притежават медийна култура, но зложелателите са все по-изобретателни, каза инж. Росен Петков

14:00 | 01.03.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Киберзащитата изисква много висока медийна грамотност. Това каза инж. Росен Петков, председател на СОКИ (Студентско общество за компютърно изкуство) и на организационния комитет на форума „Компютърно пространство“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съвременната медийна грамотност може да се възпитава още от ранна ученическа възраст. Другите аспекти са свързани с познаването на технологиите, с познаването на възможните пробиви в операционните системи, в протоколите и т.н., обясни Петков.

Не на последно място, ние трябва да защитим тези, които са най-уязвими – това обикновено са учениците, които имат недостатъчно познания, и възрастните хора, които присъстват много интензивно в интернет, но са пропуснали етапи в обучението, които се въвеждат сега, каза още той.

Инж. Росен Петков разказа и за проекта CYBERYOUTH, който предлага систематизирани учебни материали за ученици, млади хора и младежки организации, особено в областта на т.нар. неформално обучение. Проектът дава достъп до редица видеа, които касаят отделни проблеми на сигурността и „академия“ с учебни материали, които могат да се използват и от учители.

„Последните няколко години стана изключително наболял проблемът как да се въведат определени учебни материали както във формалното, така и в неформалното обучение. Много аспекти са свързани с развитието на интернет и социалните мрежи, което прави достъпа до лични данни огромен, а това изисква по-висока медийна култура“, каза Петков.

Той посочи, че младите хора често си мислят, че притежават медийна култура, защото боравят с лекота с компютъра. За съжаление обаче хората, които искат да злоупотребят с нашите данни стават все по-изобретателни, каза още той.

Експертът коментира и темата за изкуствения интелект, който от една страна дава готови решения за много неща, помага на хората да получат по-бързо информация и тя да бъде структурирана. От друга страна обаче изкуственият интелект понякога може да подведе с неточна информация и да се използва от злонамерени създатели на съдържание, които да имат за цел да ни заблудят, посочи той.

Има индикации, по които опитният човек ще разпознае deеpfake информацията, но голяма част от хората ще се подведат, смята Петков.

Като препоръка за киберсигурността на бизнеса експертът призова да се спазват някои основни мерки – ъпдейт на софтуера и операционната система и архивиране на информацията. Важно е да се отбележи, че архивите трябва да се правят на отделно устройство, което да бъде изключвано физически от сървъра и дори да бъде в друго помещение, уточни Петков.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още